De Tweede Kamer wil na de annexatie van de Krim door Rusland meer stappen tegen het Kremlin. Maar de partijen zijn het over het karakter van deze nieuwe maatregelen niet eens.

Dat bleek donderdag tijdens een debat met minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken).

De VVD'er Han Ten Broeke wil nog niet aan economische sancties. Hij steunt een behoedzame lijn en wil meer Russen op de sanctielijst van de EU zetten. Zijn collega Michiel Servaes van de PvdA vindt dat de Russische regering ''een duidelijke boodschap moet krijgen die niet wordt weggelachen''.

Hij pleitte eerder deze week al voor economische sancties.

D66, ChristenUnie en GroenLinks willen uitbreiding van de sanctielijst en een wapenembargo. Ook vinden deze oppositiepartijen dat de geplande handelsmissie van minister Henk Kamp (Economische Zaken) in mei moet worden geannuleerd.

Sancties uitbreiden

Minister Timmermans wil de sancties tegen Rusland uitbreiden. Hij is naar eigen zeggen nog niet toe aan economische sancties, maar ziet wel mogelijkheden om de inreisverboden en het bevriezen van tegoeden uit te breiden. 

Eerder deze week werden al persoonsgerichte sancties ingesteld tegen 21 Russen. "Er zijn nog mogelijkheden om dit uit te breiden", zei Timmermans. Daarbij gaat het zowel om het aantal Russen als de inhoud van de sancties. Timmermans wilde geen verdere details geven. 

De Europese Unie zou wel alvast een 'doorkijkje' kunnen geven naar verdere sancties die in een later stadium kunnen volgen.

Dan komen economische sancties aan de orde, en kan ook worden gekeken naar sancties op militair terrein, zoals een stop op de export van wapentuig. Pas in die fase komt het afzeggen van een Nederlandse handelsmissie naar Moskou aan de orde, herhaalde Timmermans. 

Lidstaten

Voor Timmermans moet nu voorop staan dat er consensus blijft bestaan tussen de EU-lidstaten. "Dat is een belangrijk uitgangspunt. Zodra er geen consensus meer is geef je Poetin de ruimte om landen tegen elkaar uit te spelen, en dan zijn we nergens meer." 

Verder moet de EU niet te snel al het kruit verschieten. "Als je te snel escaleert, ben je gauw door je escalatiemogelijkheden heen. De escalatieladder eindigt ergens, want we gaan gaan troepen sturen vanuit de NAVO naar de Krim." 

Later donderdag komen de Europese regeringsleiders in Brussel bijeen voor een al geplande top, die grotendeels in het teken staat van Oekraïne. 

Chronologie: Onrust in Oekraïne 

Alle berichten over Oekraïne