De Liberale Volkspartij Roermond (LVR) van de van corruptie verdachte Jos van Rey heeft in Roermond een grote verkiezingsoverwinning behaald. 

De partij kreeg 29 procent van de stemmen, goed voor tien zetels. Daarmee is het de grootste partij in de Limburgse gemeente. Dat blijkt uit de voorlopige einduitslag in Roermond.

Tegen L1 reageerde de ex-VVD'er woensdag al verheugd op een prognose. "Ik ben er altijd van uitgegaan dat de burgers van Roermond mij goed kennen." Hij ontweek daarmee de vraag of de beschuldigingen van corruptie een schaduw hebben geworpen over de verkiezingen.

De VVD, de partij die Van Rey de rug toekeerde, komt uit op slechts drie zetels. Een schril contrast met vier jaar geleden, toen won de VVD de verkiezingen met elf raadszetels.

De PvdA behaalde woensdag eveneens drie zetels.

Voorkeursstemmen

Van Rey is met voorkeursstemmen in de raad van Roermond gekozen. Verreweg de meeste mensen in de gemeente, ruim drieduizend, stemden op hem. Dat blijkt uit de einduitslag in Roermond. 

Van Rey stond op plaats 34 op de kieslijst van de Liberale Volkspartij Roermond (LVR). Hij neemt naar verwachting gewoon zitting in de raad, zei LVR-lijsttrekker Dré Peters donderdagochtend op Radio 1.

"Ja natuurlijk gaat hij zijn verantwoordelijkheid nemen", zei hij daarover. Op de vraag of Van Rey ondanks dat hij verdacht is wel gewoon mee kan doen, wilde Peters niet ingaan. "Ik heb nog geen feit gehoord. Laten we daar voorzichtig in zijn." 

Vijf dingen die u moet weten over de verkiezingsuitslag | Alles over de gemeenteraadsverkiezingen