Lilian Janse heeft als eerste vrouwelijke lijsttrekker ooit een zetel behaald voor de SGP, in Vlissingen.

Vanaf de oprichting van de SGP begin vorige eeuw konden vrouwen zich niet voor de partij verkiesbaar stellen.

Enkele jaren geleden besloot de Hoge Raad dat de SGP vrouwen niet langer mocht uitsluiten van het politieke toneel.

Beroep bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens leverde de mannenbroeders van de SGP niets meer op, waarop de statuten nog wat namorrend werden aangepast. 

Bescheidenheid

Janse (41) was de eerste van drie vrouwen die zich in Vlissingen verkiesbaar stelden voor de SGP. Ze kwam als lijsttrekker op de kandidatenlijst, mede doordat de SGP afdeling Vlissingen moeite had om mannelijke kandidaten naar voren te brengen.

Ze heeft speciaal aandacht voor betaalbaar wonen en goed onderwijs. Om dat soort onderwerpen gaat het, niet om haar. Volgens de regionale krant PZC stemde ze woensdag ook niet op zichzelf: ''Dat doe je niet; bescheidenheid siert de mens. Op wie ik wel gestemd heb, hou ik voor mezelf, want ik wil niemand tekort doen.''

Laconiek

Na Janse kwamen er nog twee vrouwelijke SGP-kandidaten op de kieslijst in de gemeente Vlissingen. Ook in Zoetermeer stelde een vrouw zich beschikbaar bij de partij.

De partijtop van de SGP reageerde in augustus laconiek op de kandidatuur van Janse. Partijleider Kees van der Staaij deed het af als een 'lokale kwestie' waar hij verder niet op wilde ingaan. 

Dankbaar

Lilian Janse is heel dankbaar dat ze in de gemeenteraad van Vlissingen is gekozen. ''Ik ga me nu inzetten voor een christelijk-sociaal beleid in onze gemeente'', zegt Janse donderdag. 

''Ik ben dolblij en dan vooral ook voor al die andere mensen van de SGP die in Vlissingen zo enthousiast campagne hebben gevoerd '', zegt Janse. ''Het is ook heel mooi dat we die zetel niet net op het nippertje hebben gehaald. We hadden ruim voldoende stemmen.''

Ze wijst erop dat alle aandacht voor haar deelname aan de verkiezingen waarschijnlijk niet slecht voor de SGP is geweest. ''Ook landelijk doen we het goed.''

Vijf dingen die u moet weten over de verkiezingsuitslag | Alles over de gemeenteraadsverkiezingen