PVV-leider Geert Wilders heeft zijn publiek tijdens een toespraak op de uitslagenavond van zijn partij in Den Haag gevraagd of ze meer of minder Marokkanen in de stad willen. 

De zaal scandeerde daarop "minder, minder". Daarop zei Wilders: "Dat gaan we regelen".

De PVV-voorman veroorzaakte vorige week commotie door tijdens een verkiezingscampagne in Den Haag te zeggen dat dit een stad ''met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen'' moet worden. Een particulier uit Den Haag heeft naar aanleiding van die uitspraak aangifte tegen Wilders gedaan.

Wilders wilde woensdagavond van zijn toehoorders een antwoord op drie vragen die de PVV volgens hem definiëren. Hij vroeg eerst of ze meer of minder Europese Unie willen. Minder, riepen de sympathisanten. Daarop vroeg Wilders of ze meer of minder PvdA willen. Ook daarop klonk herhaaldelijk 'minder'.

Paspoort afpakken

"En de derde vraag is, en ik mag het eigenlijk niet zeggen, want er wordt aangifte tegen je gedaan. En misschien zijn er zelfs D66-officieren die ons een proces aandoen. Maar de vrijheid van meningsuiting is een groot goed. We hebben niets gezegd wat niet mag, niets gezegd wat niet klopt. Dus ik vraag aan jullie: willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Marokkanen?", zei Wilders letterlijk.

De PVV-leider herhaalde dat hij zoveel mogelijk Marokkaanse criminelen hun paspoort wil afpakken en uitzetten naar Marokko. Ook de remigratie van Marokkanen moet gestimuleerd worden. Kritiek op zijn standpunten noemde hij "totale onzin". Volgens hem kunnen de niet-criminele Marokkanen profiteren van zijn voorstel.

Bekijk de beelden:

Wilders: Wilt u meer of minder Marokkanen?
Wilders: Wilt u meer of minder Marokkanen?

Veel los

De woorden van Wilders maken veel los. ''Dit heet aanzetten tot haat'', stelt Femke Halsema. ''Nu zou ik snel en vastberaden de Minister-President van ALLE Nederlanders willen horen'', twittert de oud-fractievoorzitter van GroenLinks.

Voormalig GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi schrijft: ''Hitler is onder ons. In de gedaante van @geertwilderspvv. Hitler vond ook dat er minder Joden moesten zijn. Opdat we nooit zullen vergeten.''

Dibi herhaalde daarmee de gewraakte woorden van Fouad Sidali, lid van het landelijk partijbestuur van de PvdA, van vorige week. Die had daarmee gereageerd op een eerdere opmerking van Wilders over Marokkanen. Sidali trok zijn ''ongepaste'' vergelijking later in, maar Dibi laat weten dat hij zijn tweet gerechtvaardigd vindt.

Voorzitter van de VVD Benk Korthals noemt de uitlatingen van Wilders ''smakeloos''. Korthals gaf aan dat hij er niet bij is geweest in Den Haag, maar zei dat de uitgesproken stijl van Geert Wilders bekend is. ''Het is absoluut niet mijn stijl'' en ''Ik houd er gewoon niet van'', aldus Korthals tijdens de uitslagenavond van zijn partij in Breda.

Rutte neemt afstand

Premier Mark Rutte heeft afstand genomen van uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen. "Wat hij vanavond heeft gezegd, geeft mij een vieze smaak in de mond", zei Rutte op de verkiezingsavond van de VVD in Breda. De PVV-leider is volgens hem "weer een stap verder gegaan".

Rutte: "Wij zullen nooit accepteren dat mensen die niet van goeie wil zijn en geen positieve bijdrage leveren daar mee wegkomen. Maar het mag nooit om afkomst gaan."

Reactie Wilders

Wilders houdt vol dat hij niets verkeerds heeft gezegd over Marokkanen. ''Critici kunnen de bomen in'', zei hij in de nacht van woensdag op donderdag. Het interesseert hem niets dat er afkeurend is gereageerd op de gang van zaken tijdens de verkiezingsavond van de PVV in Den Haag. 

''Ik heb niks verkeerds gezegd, maar gezegd wat veel mensen denken. Minder Marokkanen bereiken we door beperking van de immigratie uit islamitische landen zoals Marokko, vrijwillige remigratie en het uitzetten van criminelen met een dubbele nationaliteit na denaturalisatie. Daar is niks mis mee. Dat hadden we tien jaar geleden al moeten doen als we naar de oververtegenwoordiging van Marokkanen in de criminaliteit kijken. Critici kunnen dus de bomen in'', aldus Wilders.

Aangifte

Voorzitter Aissa Zanzen van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) gaat aangifte doen tegen PVV-leider Geert Wilders. Hij roept ook anderen op om dat te doen.

In het NOS Radio 1-journaal zei hij donderdag geschrokken te zijn van de uitspraken van Wilders woensdagavond.

Volgens Zanzen gaat Wilders steeds een stapje verder en doet hij nu een oproep tot racisme. ''De weg naar haat en openlijk racisme is nu vrij. Met Wilders valt geen respectvolle discussie meer te voeren." Zanzen maakt niet graag vergelijkingen met het nationaalsocialisme, maar zei nu wel dat Hitler ook zo is begonnen.

De Facebookpagina 'Ik doe aangifte tegen Wilders' heeft al meer dan twaalfduizend likes gekregen. Ook hier zeggen meerdere mensen aangifte te doen.

Ook voor het Landelijk Beraad Marokkanen is de maat vol wat betreft de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders. Zij gaan ook aangifte doen.

Slagen

Een aangifte tegen PVV-voorman Geert Wilders heeft een grote kans van slagen, zegt advocaat Göran Sluiter.

Eerder ontliep Wilders de dans volgens Sluiter, omdat hij zijn uitlatingen richtte op een geloof, de islam en niet tegen een specifieke bevolkingsgroep.

''Nu heeft hij dat wel gedaan'', concludeert de advocaat. ''Daarom is de kans op vervolging en een veroordeling in dit geval kansrijk. Deze uitspraken kunnen leiden tot maatschappelijke onrust en zelfs maatschappelijke ontwrichting.''

Sluiter deed met zijn kantoorgenoot Michiel Pestman namens een aantal belangenorganisaties eerder een mislukte poging om Wilders veroordeeld te krijgen.

Bekijk de reactie van Rutte:

Vijf dingen die u moet weten over de verkiezingsuitslag | Alles over de gemeenteraadsverkiezingen