De lijsttrekker van een lokale partij in het Brabantse Dongen heeft zijn partijleden mogelijk aangespoord om stemmen te ronselen. 

De burgemeester heeft dinsdag aangifte gedaan. Dat meldde de gemeente Dongen donderdag op haar website.

Martin Montens van het Democratisch Podium stuurde afgelopen zondag een e-mail aan zijn partijgenoten. Daarin vroeg hij ze om volmachten te verzamelen van kennissen die woensdag niet zouden gaan stemmen. Het is niet bekend of mensen daadwerkelijk hun stempassen hebben afgegeven.

De burgemeester heeft dinsdag aangifte gedaan van ''het aanzetten tot, dan wel uitlokking van het ronselen van stemmen''. Daarop staat een gevangenisstraf tot een maand of een boete tot 8.100 euro. Het Openbaar Ministerie doet onderzoek.

Aandacht

Lijsttrekker Montens laat in een verklaring weten dat hij alleen aandacht heeft willen vragen voor de mogelijkheid om iemand te machtigen. ''Ik heb mij niet gerealiseerd dat hierbij sprake zou kunnen zijn van enige vorm van ronselen, anders had ik het zeker niet gedaan.'' Het bestuur zegt de oproep van Montens te ''verwerpen en betreuren''.

De afgelopen tijd zijn er berichten over ronselen gekomen uit de gemeenten Roermond en Valkenburg aan de Geul (Limburg), Heusden (Noord-Brabant), Soest (Utrecht) Bergen (Noord-Holland) en Twenterand (Overijssel).

Alles over de gemeenteraadsverkiezingen

Bepaal uw politieke voorkeur met onze stemhulp | Zoek stemlokalen in uw buurt