D66-leider Alexander Pechtold vindt dat Diederik Samsom van de PvdA paniekerig gedrag vertoont door bij NU.nl te garanderen dat iedereen toegang zal blijven houden tot zorg bij gemeentes waar de PvdA in het bestuur zit.

"Het is een hele abstracte uitspraak. Wat zeg je daar nou mee? Hij zet iets heel paniekerigs neer", aldus Pechtold in een interview met NU.nl.

"Samsom heeft ingestemd met ongelofelijk zware maatregelen in de zorg. Je bent geloofwaardiger als je die maatregelen dan ook echt duidelijk verdedigt. Er is politiek nodig die niet alleen maar loze beloftes doet over 1.000 euro en een verlagende btw", zo vindt Pechtold.

De D66-leider verwijt niet alleen de PvdA de plannen niet goed te verdedigen. "Dat Halbe Zijlstra van de VVD het debat bij EenVandaag gisteren afzegde, vond ik echt tekenend. Hij moest daar het zorgbeleid van het kabinet verdedigen."

Onbetaalbaar

Pechtold vindt de plannen van het kabinet, waarmee veel zorgtaken worden overgeheveld naar de gemeenten, juist wel goed verdedigbaar, ook al gaan met de verandering flinke bezuinigingen gepaard.

"Anders heeft de volgende generatie zorg die onbetaalbaar is. Er dreigt tweedeling. Degene die de zorg zelf kunnen betalen gaan het wel regelen. Maar ik wil dat de zorg die bij onze beschaving hoort, voor iedereen kwalitatief goed is."

Uitstel

D66 maakt zich wel zorgen om het tempo waarin de veranderingen plaatsvinden. "Maar ik vind het gevaarlijk om vlak voor de verkiezingen of voor uitstel te pleiten zoals het CDA doet, of abstracte garanties zoals die van Samsom af te geven."

"Er is een verschil tussen grote en kleine gemeenten. Grotere gemeenten zullen het eerder aankunnen. De inzet van D66 is straks bij de behandeling van de wet dat er niemand tussen wal en schip kan komen."

Wel stelt hij dat de behandeling van de wet voor veel gemeenten te laat komt. "Staatssecretaris Martin van Rijn heeft lang gewacht. Het is nu eigenlijk te laat." Maar voor uitstel zal D66 dus niet direct pleiten.

Ontslagen

"Er zit ook gevaar in uitstel. Dan gaan er ontslagen vallen in de zorg. Als de zorgpartijen die de plannen straks moeten gaan uitvoeren geen zekerheid hebben over hun budgetten, dan gaan ze mensen ontslaan. Dat zie je nu ook al en dat wil ik voorkomen. Daar wil ik niet de verantwoordelijkheid voor nemen."

Tussen D66 en de PvdA is één dag voor de gemeenteraadsverkiezingen een flinke verkiezingsstrijd gaande. De partijen voeren in veel steden in de peilingen een nek-aan-nekrace over wie de grootste wordt, zoals in Amsterdam en Utrecht. Pechtold stelt tevreden te zijn als D66 in de hoofdstad boven de tien zetels uitkomt, maar ziet de verkiezingen als een 'historische kans' om in de steden een meerderheid te krijgen. 

Onderhandelingen

"Als we in de steden winnen wordt onze positie in Den Haag sterker. Dat gaat ons een extra zetje geven om bij de behandeling van de begroting van volgend jaar veel voor elkaar te krijgen."

Pechtold verwacht overigens dat die onderhandelingen wel eens sneller zouden kunnen gaan dan vorig jaar. "In mei zouden we wel een redelijk overzicht moeten hebben over de begroting."

Lees het hele interview met Alexander Pechtold

Alles over de gemeenteraadsverkiezingen

Bepaal uw politieke voorkeur met onze stemhulp | Zoek stemlokalen in uw buurt