De deal die de NS met AnsaldoBreda heeft gesloten over het terugsturen van de Fyra-treinen is in de huidige omstandigheden ''acceptabel en verdedigbaar''. 

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei dat dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De NS krijgt 125 miljoen euro voor de treinen, waar oorspronkelijk al 213 miljoen voor was betaald. De voorlopige schade is dus 88 miljoen, rekende Dijsselbloem de Kamer voor.

Omdat de Nederlandse Spoorwegen vorig jaar al een verlies van 125 miljoen hadden afgeboekt, is er nu een ''boekhoudkundige'' meevaller van 37 miljoen.

Schade

Dat neemt niet weg dat het hele Fyra-drama schade oplevert voor de NS en voor de schatkist en leed voor de reiziger. De schade tijdens de hele periode dat NS de hogesnelheidslijn van Amsterdam naar Brussel mag uitbaten loopt op tot 340 miljoen euro.

Djisselbloem wilde niet ingaan op de vraag of de Fyra-treinen nu ineens toch betrouwbaar zijn omdat AnsaldoBreda ze wil doorverkopen. NS en de Fyra-maker hebben er voor gekozen om een deal te sluiten waarmee een jarenlang juridisch gevecht met een onzekere uitkomst wordt voorkomen.

Informeren

De minister beloofde de Kamer op zeer korte termijn te informeren over hoe de NS denkt de toekomstige verliezen op te vangen. De Kamer wil dat NS gaat bezuinigen en efficiënter gaat werken. De verliezen mogen niet worden afgewenteld op de staatskas of - door de treinkaartjes duurder te maken - op de reiziger.