Oppositiepartijen D66, ChristenUnie en GroenLinks laten geen spaan heel van de opmerking van PvdA-leider Diederik Samsom dat het strafbaar maken van illegaliteit nauwelijks betekenis zal hebben in het leven van illegalen.

Samsom deed zijn uitspraken dinsdag in een interview met NU.nl.

"Wat een wanhopige manier om iets wat principieel onjuist is goed te praten", aldus Linda Voortman (GroenLinks). "Ongeloofwaardig", oordeelt Gerard Schouw (D66). "De VVD haalt de PvdA links in", constateert Joel Voordewind (ChristenUnie).

De strafbaarstelling illegaliteit zorgde eerder al voor een hoop onrust bij de PvdA-achterban. Samsom trotseerde desondanks een oproer in zijn partij en maakte afspraken met coalitiepartner VVD over het asielbeleid.

Terphuis

Ook PvdA-lid en aanjager van het verzet tegen het voorstel in zijn eigen partij, Sander Terphuis, vindt het "werkelijk onbegrijpelijk" dat Samsom stelt dat het wetsvoorstel heel weinig betekent. Hij wil dat Samsom afstand neemt van de strafbaarstelling.<

"Ik heb veel vreemdelingen gesproken om wie het gaat. Strafbaarstelling maakt ze bang. Bang om naar de arts te gaan, bang om aangifte te doen en bang om zich op straat te begeven", aldus Terphuis. 

"Dat zijn de verhalen van de mensen om wie het gaat. Het gaat om zwakkeren en kwetsbare mensen in onze samenleving die nauwelijks rechten hebben. Voor die mensen is de sociaaldemocratische beweging opgericht."

Klopjachten

Voortman onderschrijft het verhaal van Terphuis. "Voor ongedocumenteerden stelt deze wet wel degelijk veel voor. Zij zijn bang voor boetes en klopjachten."

"Dat is een reële zorg, omdat dankzij de PvdA het illegalenquotum (kwantitatieve afspraken van de vreemdelingenpolitie om illegalen op te sporen, red.) ook nog steeds bestaat."

Voordewind: "Uitgeprocedeerde asielzoekers zijn nu al doodsbang opgepakt te worden en nog verder opgejaagd te worden", stelt hij.

"De PvdA heeft altijd met ons gestreden om dit tegen te houden. Als het nu niets voorstelt, waarom waren ze er toen dan zo fel op tegen?"

Schouw wijst erop dat staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) "geen millimeter" afstand heeft genomen van de kabinetsafspraken over strafbaarstelling. "Feit blijft dat illegaliteit strafbaar wordt, dat kan je niet onder tapijt wegmoffelen", aldus Schouw.

Het bestaan

Samsom stelt echter dat de belangrijkste bezwaren uit het wetsvoorstel zijn gehaald. "Illegalen mogen niet in de cel belanden. Dat gebeurt dus ook niet. Je mag niet strafbaar zijn als je een illegaal helpt, dat hebben we er ook al uitgehaald", aldus de PvdA-leider in het interview.

Terphuis wijst er op dat illegalen wel degelijk in de cel kunnen belanden als zij de boete, die kan oplopen tot 1.200 euro, niet betalen.

Wilders

De partijen vragen daarom het wetsvoorstel van tafel te halen. "Hij moet zijn principes eens een keer opdiepen in plaats van op zo'n cynische manier politiek te bedrijven", stelt Voortman.

Voordewind: "Kom op PvdA, laat je hart weer spreken. Zet illegalen niet weg als criminelen."

Terphuis vraagt Samsom zich openlijk uit te spreken tegen de maatregel. "Zo'n signaal van Samsom is hard nodig als je ziet wat er allemaal gezegd wordt door Geert Wilders over Marokkanen en dat de premier daartegen weigert stelling te nemen."