De overheid, banken en verzekeraars zijn Nederlanders die Indonesië tussen 1950 en 1970 moesten ontvluchten nog miljoenen euro's schuldig.

Dat blijkt volgens de Volkskrant uit het deze week te verschijnen boek Opgevangen in Andijvielucht van journaliste Griselda Molemans.

Na de inval van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de levensverzekeringen en banktegoeden overgebracht naar New York.

Uit het rapport Netherlands Indies Money and Banking uit 1945 blijkt volgens Molemans dat de zeventien grootste verzekeraars in Nederlands-Indië voor bijna 252 miljoen gulden aan levensverzekeringen verkochten.

Uitgekeerd

Veel verzekeringen zijn nooit uitgekeerd, omdat niet kon worden bewezen dat een verzekering was afgesloten. De polisbladen waren in de chaos van de Japanse bezetting en de daaropvolgende Indonesische revolutie verloren gegaan. Dat geldt ook voor papieren die aantonen dat banktegoeden iemand toebehoren.

De bewijzen liggen volgens Molemans in de kluis van de Federal Reserve in New York.

De schuld die de Nederlandse overheid heeft, betreft onder meer niet uitbetaalde pensioenen en salarissen van militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en de Japanse compensatie voor krijgsgevangenen, burgers en troostmeisjes en de Indonesische herstelbetalingen.