Gemeenteraadsfracties geven niet altijd het geld dat ze krijgen om politiek werk te doen, uit aan de dingen waarvoor het bedoeld is. Er wordt ook wijn, dure diners en cadeautjes van gekocht.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws onder driehonderd raadsfracties.

Politieke partijen krijgen - afhankelijk van de omvang van de gemeente - tot 20.000 euro per jaar als ondersteuning van het raadswerk.

Onder meer in de gemeenten Lansingerland, Haarlemmermeer, Breda en Dordrecht zijn tijdens het onderzoek declaraties ontdekt die vragen oproepen.

Zo stelt de boekhouder van de gemeenteraad van Breda dat fracties jaar in jaar uit wel heel royaal drank en diners declareren, zonder dat duidelijk is wat dat met raadswerk te maken heeft. In Amersfoort declareren fracties zoveel aan diners, cadeaus en bloemen dat volgens de gemeentelijke kascommissie ''openbaarmaking schadelijk kan zijn voor het imago van de politiek''.

Wijn

In Dordrecht declareerde de partij Beter Voor Dordt de aankoop van 180 flessen wijn, die in totaal 999 euro heeft gekost. Dat zou zijn omdat er na fractieoverleg wel eens een wijntje wordt genuttigd en een fles wijn als relatiegeschenk wordt weggegeven. Fractievoorzitter David Schalken-den Hartog zegt dat dit is goedgekeurd op basis van een zorgvuldige controle van de accountant en een rechtmatigheidsverklaring.

De VVD in Haarlemmermeer declareerde de kosten voor het sponsoren van een lokaal golftoernooi en werd er voor 1400 euro aan witte paraplu's met VVD-logo gekocht. Als uitleg wordt gegeven dat er kiezers van de VVD op zo'n toernooi af kunnen komen. "Net als andere partijen kiest de VVD haar eigen wijze om zichtbaar te zijn", zegt fractievoorzitter Henk Kuiper. 

Contributie

De PvdA-fractie in Haarlemmermeer gebruikt het fractiebudget voor het betalen van de contributie die individuele leden aan de partij verschuldigd zijn. Zo is er in 2011 en 2012 ongeveer 9000 euro rechtstreeks overgemaakt naar de partijkas.

"Er zijn duidelijke afspraken over het gebruik van de fractievergoeding en daar houden we ons aan", zegt fractievoorzitter Tom Horn. "De accountantscontrole heeft de laatste jaren steeds een goedkeurende verklaring opgeleverd. Desondanks zullen we toepassing van deze afspraken nog eens onder de loep nemen. Mocht dat nodig zijn, dan passen we het direct aan."

Regels

In een controleverklaring van de gemeente Haarlemmermeer wordt door de accountant gezegd dat de regels voor het goedkeuren van declaraties die bedoeld zijn voor werk, niet erg gedetailleerd zijn.

"De bestedingen die wij in de verantwoordingen zijn tegengekomen, zijn hierdoor zeer uiteenlopend van aard. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat de accountant zelf aan de door de raad vastgestelde norm verder invulling of interpretatie geeft."