Vreemdelingen die in Rotterdam in detentie zitten, hoeven geen lichamelijke controle meer te ondergaan. 

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie nam maandagmiddag de bodyscan officieel in gebruik waardoor controle met een röntgenscan kan plaatsvinden en de zogenoemde visitatie achterwege kan blijven.

Hiermee lost Teeven een oude belofte in aan de Tweede Kamer. Die vroeg bijna een jaar geleden of vreemdelingen in detentie niet op een humanere manier aan een lichaamscontrole konden worden onderworpen.

De controle is nodig om te kijken of mensen ongewenste spullen in het lichaam bij zich dragen die bedreigend zijn voor de veiligheid.

Metalen

Alle metalen kunnen in het lichaam worden waargenomen, zo werd duidelijk tijdens een demonstratie. Feitelijk kun je meer zien dan bij een fysieke controle, want een ingeslikte sleutel is wel bij een bodyscan waar te nemen en niet middels een fysieke controle. De dosis röntgenstraling is vrij laag, ofwel te vergelijken met een middagje in de zon.

De scan is niet vergelijkbaar met het apparaat op Schiphol dat bolletjesslikkers eruit moet pikken. De straling van die scan is zwaarder dan van de nieuwe bodyscan zoals die nu in Rotterdam is geïnstalleerd. Deze wordt komend jaar ook bij het detentiecentrum in Zeist neergezet.

Belofte

Teeven zei verheugd te zijn dat hij in vrij korte tijd zijn belofte aan de Tweede Kamer heeft kunnen inlossen. De mensen in detentie zijn overigens vrij om te kiezen: controle door een bodyscan of visitatie.