De 23 waterschappen in Nederland blijven toch allemaal bestaan. Het plan van het kabinet om dat aantal te halveren, is voorlopig van de baan.

''Ik ga er niet mee aan de slag. Waarom zou je ergens aan gaan morrelen als het goed loopt'', zei VVD-minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) maandag.

Volgens haar heeft haar PvdA-collega Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) eerder al gezegd dat het niet zijn prioriteit heeft om deze afspraak uit het regeerakkoord uit te voeren.

De reorganisatie van de waterschappen hing samen met het streven van het kabinet om vijf landsdelen te vormen als opvolgers van de huidige twaalf provincies. Plasterk wil eerst verder met die superprovincies.

Ook een maandag gepubliceerd rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) over het waterbeheer in Nederland, maakt volgens Schultz duidelijk dat het geen urgentie heeft om nu in te grijpen bij de waterschappen.

Efficiënt

Voor die plannen was een grondwetswijziging nodig. Schultz vindt het belangrijk dat de waterschappen zo efficiënt en effectief mogelijk werken. Uit het OESO-rapport blijkt volgens haar dat ze dat al heel goed doen. Ook staat erin waar het nog beter kan. ''Dat vind ik een veel betere discussie dan een reorganisatiediscussie'', zei de minister.

Als er eenmaal landsdelen zijn gevormd, waartegen in het land en in het parlement overigens veel weerstand bestaat, dan moet opnieuw over de waterschappen worden gesproken, vindt Schultz. Het gaat haar erom dat een bestuurlijke hervorming moet leiden ''tot een wezenlijke inhoudelijke verbetering van de taakuitvoering. Het is dus geen doel op zich''.

Blij

Voorzitter Peter Glas van de Unie van Waterschappen is blij dat er voorlopig niets aan zijn organisatie verandert. ''Structuurdiscussies kunnen van tafel'', zei hij in een reactie. De unie is de werkgeversorganisatie van de ongeveer tienduizend medewerkers bij de 23 waterschappen. De waterschappen zijn verantwoordelijk voor het beheer van waterkeringen, het regionale waterbeheer en het zuiveren van afvalwater.