De laagste inkomensgroepen krijgen dit jaar een extraatje. Een echtpaar krijgt eenmalig 100 euro, een alleenstaande ouder 90 euro en een alleenstaande 70 euro.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft maandag overeenstemming bereikt met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over de uitvoering van deze maatregel.

Het wetsvoorstel waarin het extraatje wordt geregeld, gaat nu voor advies naar de Raad van State. In de begroting voor 2014 is daar 70 miljoen voor gereserveerd.

Het extraatje is bedoeld voor bijstandsgerechtigden. Gemeenten krijgen daarnaast de mogelijkheid om mensen van boven de 21, met een inkomen van maximaal 110 procent van het sociaal minimum, een tegemoetkoming te geven.

Dat betekent dat naast mensen met een uitkering ook werkenden met een laag inkomen in aanmerking kunnen komen.

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) maakte maandagochtend een berekening bekend waaruit blijkt dat een bijstandsgezin met twee kinderen gemiddeld 50 euro per maand te kort komt om alle noodzakelijke uitgaven te betalen. Een gezin met drie kinderen heeft structureel een gat van 150 euro.