Nieuwe Europese sancties tegen Rusland zijn onvermijdelijk. 

Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken maandagochtend in Brussel kort voor beraad met zijn collega's over de crisis op het Oekraïense schiereiland Krim.

De minister van Buitenlandse Zaken reageerde voor het eerst op het omstreden referendum dat zondag op de Krim werd gehouden.

Een overweldigende meerderheid sprak zich uit voor aansluiting bij Rusland. ''Het referendum is in strijd met de grondwet van Oekraïne en het gevolg van militaire agressie. Het houden van het referendum werd niet erkend, dus wordt ook de uitslag niet erkend. Sancties zullen op die manier onvermijdelijk worden.''

De Europese Unie maakte onlangs op een speciale top al duidelijk dat Rusland met nieuwe sancties moest rekenen, als het niet zou inbinden en niet met Oekraïne zou gaan praten.

Hooggeplaatste verantwoordelijken voor de agressie op de Krim zullen nu op een zwarte lijst worden geplaatst. Hun Europese tegoeden worden bevroren en zij komen de EU niet meer in.

Timmermans wilde niet zeggen om wie en om hoeveel personen het kan gaan. Het is de bedoeling dat de lijst maandag in Brussel wordt vastgesteld.

De ministers van Buitenlandse Zaken zullen waarschijnlijk reisbeperkingen instellen en de tegoeden bevriezen van een aantal personen en mogelijk ook organisaties.

Lijst

Hoeveel namen er op deze zogenoemde zwarte lijst komen, is nog niet duidelijk. Tijdens hun overleg kunnen de ministers de lijst, die is voorbereid, nog aanpassen. Op de lijst komen Russen die verantwoordelijk worden gehouden voor acties die de soevereiniteit van Oekraïne in gevaar brengen.

Bronnen in Brussel spreken van een "gering maar politiek belangrijk'' aantal. Het draait om het signaal dat deze sancties afgeven, zo klinkt het.

Op de lijst staan vermoedelijk vertrouwelingen van Poetin, onder wie medewerkers van zijn staf, maar ook Russische hooggeplaatsten in het leger en bij veiligheidsdiensten. Mogelijk prijken ook topmensen uit het Russische bedrijfsleven op de lijst.

Amerika en China

Vlak na de bekendmaking van de eerste resultaten van het referendum liet een woordvoerder van het Witte Huis weten dat Rusland de komende dagen rekening moet houden met Amerikaanse sancties en internationale isolatie. 

De Chinese regering maant de partijen in de Oekraïense crisis nogmaals tot "terughoudendheid en kalmte''. Dat zei de Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken, Li Baodong, maandag tegen verslaggevers.

Volgens de bewindsman kan de crisis in Oekraïne alleen worden bezworen met dialoog en een politieke regeling.

Vijf dingen die u moet weten over het Krim-referendum

Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne