Ook in de gemeente Valkenburg aan de Geul zijn mogelijk stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen geronseld.

De gemeente heeft daarover maandag een melding ontvangen. De zaak is aan de politie gemeld, maakte de gemeente bekend.

''We nemen het serieus maar omdat het gaat om mogelijk ronselen van stemmen, is er nog geen aangifte gedaan'', zei een gemeentewoordvoerster in een toelichting. ''We kunnen er op dit moment niet meer over zeggen.''

Eerder kwamen uit andere gemeenten zoals Soest en Roermond berichten over het ronselen van volmachten.

Bergen

In de Noord-Hollandse kustgemeente Bergen zijn eveneens mogelijk stemmen geronseld. De zus van lijsttrekker Janina Luttik-Swart (Kies Lokaal) werkt in een bejaardentehuis en zou daar de stempassen van bewoners hebben verzameld.

De politie onderzoekt de zaak op verzoek van burgemeester Hetty Hafkamp van de gemeente Bergen.

Hafkamp zegt de politie te hebben ingeschakeld om zeker te zijn van onafhankelijk onderzoek, nu eigen bevindingen van de Prins Hendrik Stichting erop wijzen dat geen sprake lijkt te zijn geweest van het ronselen van stemmen. ''Ik trek dit interne onderzoek niet in twijfel, maar ik heb mijn eigen verantwoordelijkheid'', aldus Hafkamp.

De burgemeester van Bergen verwacht de uitslag van het onderzoek dinsdag aan het einde van de middag. Op basis van de uitkomsten bepaalt Hafkamp, die aanvankelijk alleen de directie van het verzorgingshuis vroeg de kwestie intern te onderzoeken, of zij aangifte doet.

Woensdag zijn de verkiezingen. ''En als er ook maar enige twijfel is, zal burgemeester Hetty Hafkamp zeker aangifte doen'', voegde de woordvoerder eraan toe.

Te enthousiast

Volgens Elske Trap, nummer twee op de lijst van Kies Lokaal, is er geen sprake van het ronselen van stemmen, maar alleen van een iets te enthousiaste manier van campagnevoeren.

Volgens Trap heeft de vrouw slechts als trotse zus posters opgehangen en kaarten uitgedeeld in het tehuis. ''Ze heeft erover gesproken met de leiding, die zei ze dat het misschien iets te veel was, en toen is ze gestopt. Het is een storm in een glas water'', aldus Trap.

De zaak is volgens Trap aangezwengeld door de voorzitter van de cliëntenraad van het tehuis. ''Zij is de schoonmoeder van een wethouder van GroenLinks hier. Ik wil niet spreken over complottheorieën, maar ik vind het wel opvallend.''

Heusden

In totaal drie kandidaat-raadsleden van twee politieke partijen in Heusden zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het ronselen van stemmen. De gemeente Heusden heeft dat bekendgemaakt over nieuwe meldingen die zijn binnengekomen.

PvdA-burgemeester Jan Hamming wil niet bekendmaken om welke partijen en personen het gaat. Maar in een gezamenlijke verklaring van zeven van de acht partijen in Heusden staat dat een van de nieuwe meldingen gaat over een kandidaat-raadslid van Heusden Eén, een grote lokale partij. De partij is na een gesprek met de kandidaat overtuigd dat de beschuldigingen onterecht zijn.

Heusden Transparant ondertekende de verklaring niet maar lijsttrekker Frans van der Lee zegt dat dat niets betekent. ''Er wordt bij ons niet geronseld en bovendien is niemand schuldig tot er bewijs is.''

De burgemeester meldde de eerste signalen vorige week aan de politie en deed aangifte. Het ging toen nog om één kandidaat.

Onderzoek

De politie bevestigde maandag dat onder regie van de Rijksrecherche een onderzoek is begonnen. De uitkomsten gaan uiteindelijk naar het Openbaar Ministerie.

Hamming betreurt de gang van zaken maar roept de kiezers in zijn gemeente op om woensdag toch vooral te gaan stemmen.

Roermond

Eerder kwamen er berichten over ronselen in de gemeenten Roermond (Limburg) en Soest (Utrecht) naar buiten.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil dat gemeenten aangifte doen als ze het vermoeden hebben dat er is geronseld.

Het ronselen van stemmen voor gemeenteraadsverkiezingen kwam, voor zover bekend, bij vorige verkiezingen in Nederland niet veel voor. De rechter kwam er slechts een aantal keren aan te pas bij de verkiezingen de afgelopen jaren.

Alles over de gemeenteraadsverkiezingen

Bepaal uw politieke voorkeur met onze stemhulp | Zoek stemlokalen in uw buurt