De PVV is definitief vertrokken van rechts en is momenteel op sommige punten zelfs linkser dan de SP.

Dat zegt premier en VVD-leider Mark Rutte in een interview met NU.nl.

"Het linkse blok is groter geworden, want de PVV is toegetreden. De partij van Wilders is definitief vertrokken uit het rechtse kamp", aldus de VVD-leider. 

"Het is goed om te realiseren dat als je rechts wilt stemmen je bij de VVD uitkomt. Als je kijkt naar het financieel-economische programma van de PVV is dat natuurlijk heel erg links."

Zorg

Rutte ziet Wilders vooral opschuiven bij de terreinen zorg en sociale zekerheid. 

"Alles wat te maken heeft met het eisen stellen aan een uitkering, het bezuinigen op de sociale zekerheid, de noodzakelijke hervormingen in de gezondheidszorg", aldus de premier. 

"Er is een steeds kleinere groep partijen die steun geeft aan dat VVD-beleid. Dus je merkt dat op rechts de lucht ijler wordt, dat daar minder partijen zitten."

Veiligheid

Rutte erkent wel dat Wilders zich net als de VVD stevig profileert op het thema veiligheid, een klassiek rechts onderwerp.

"Maar veiligheidsproblemen los je niet op door te zeggen dat alle Marokkanen een probleem zijn. Die problemen los je op door de problemen aan te pakken", aldus de VVD-premier. 

"In de Tweede Kamer gaat 70 procent van de debatten over geld en in dat opzicht is de PVV een linkse partij. Vaak linkser dan de SP nog."

Wilders reageert maandagochtend via Twitter gepikeerd op de uitspraak van Rutte en refereert aan de grondlegger van het communisme. "Karl Marx zou zijn vingers aflikken bij die belastingverhogingen van je Mark." 

Simpele keuze

Volgens Rutte ligt bij de gemeenteraadsverkiezingen woensdag een "simpele keuze" voor: "Stem je op een experimentele partij of zeg je: geen experimenten maar koers houden?", aldus Rutte.

"Doordat de VVD in het kabinet zit, en doordat het bedrijfsleven het hoofd boven water heeft kunnen houden, trekt de economie aan."

De premier zegt te verwachten dat de versterkende economie "zich terugvertaalt" in de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen voor de VVD.

Rutte stelt verder zich hard te willen maken voor innovatief ondernemerschap. "We gaan daar extra accent op leggen. Met meer geld, maar ook door overbodige regels weg te nemen. Maatregelen die het voor bedrijven makkelijker moet maken om van een goed idee ook echt tot een levensvatbaar product te komen." 

Samsom

Tegenover RTL7 noemde PvdA-leider Diederik Samsom het een "onbegrijpelijke stellingname" dat de PVV geen rechtse partij meer is. "De PVV is zo rechts als een richel", aldus Samsom.

Lees het hele interview met premier Mark Rutte

Alles over de gemeenteraadsverkiezingen

Bepaal uw politieke voorkeur met onze stemhulp