Premier Mark Rutte acht het ''denkbaar'' dat zijn VVD gaat samenwerken met de PVV in Den Haag en Almere, de enige steden waar de PVV mee doet aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Rutte zei dat vrijdag in zijn wekelijks televisiegesprek bij de NOS. Ook een samenwerking met de PVV in de landelijke politiek blijft mogelijk.

Rutte zei dat hij niet staat te trappelen om ooit weer samen te werken met de PVV, maar dat hij samenwerking met geen enkele partij uitsluit. ''Als democraat kies ik er absoluut voor om geen partijen uit te sluiten.''

Mocht het zo ver komen, dan zal er volgens Rutte wel gepraat moeten worden over uitspraken als die Wilders woensdag deed, toen hij zei dat Den Haag wat hem betreft een stad wordt ''met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen''.

Regeren

In een interview met NU.nl dat afgelopen zondag werd gepubliceerd, zei Wilders te verwachten dat de PVV uiteindelijk zal gaan regeren. De PVV-leider zei niet te verwachten dat zijn partij een absolute meerderheid zal behalen, maar hij sprak geen voorkeur voor een bepaalde mogelijke coalitiepartner uit.

CDA-leider Sybrand Buma zei eerder deze week op zijn beurt dat hij nooit weer met de PVV wil regeren. CDA en VVD werkten in het eerste kabinet Rutte samen. Wilders leverde toen de gedoogsteun die het kabinet aan een meerderheid in de Kamer hielp.

Alles over de gemeenteraadsverkiezingen

Bepaal uw politieke voorkeur met onze stemhulp | Zoek stemlokalen in uw buurt