Bij D66 is met verbijstering gereageerd op uitlatingen van de Montfoortse dominee Van Andel over de dood van D66-politica Els Borst.

De dominee stelde: "Het is geen toeval dat deze 'engel des doods' geen natuurlijke dood stierf. God heeft gesproken en ze moest de Rechter ontmoeten, die ze zo ontzettend met haar goddeloze uitspraak heeft gekwetst."

Borst kreeg in de jaren negentig als minister veel kritiek uit christelijke hoek door de verruiming van de euthanasiewetgeving.

"Ik vind het onvoorstelbaar en onverdraaglijk dat deze man dergelijke uitspraken heeft gedaan", aldus D66-Kamerlid Pia Dijkstra.

"Als je Els van dichtbij heb meegemaakt dan weet je wat voor warme persoonlijkheid het was, met juist veel gevoel voor menselijke waardigheid."

Dijkstra vindt het vooral onbegrijpelijk dat de uitspraken worden gedaan door iemand "die zich christelijk noemt en christelijke waarden hanteert".

"Ik stel vast dat er blijkbaar mensen zijn die wraakzuchtig zijn en er genoegen in scheppen dat die wraak in hun ogen is uitgekomen", stelt ze.

D66 gaat geen verdere stappen ondernemen tegen de dominee.