Premier Mark Rutte heeft vrijdag iedereen opgeroepen woensdag naar de stembus te gaan.

''Iedere stem telt, ook die van u'', zei hij vrijdag. Hij deed zijn oproep tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Rutte hoopt en verwacht dat zoveel mogelijk mensen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen hun stem uitbrengen.

''Het is uniek dat we dat hebben.'' De minister-president wees erop dat hij een groot deel van de dag bezig is met de gespannen situatie in Oekraïne, de Krim en Rusland. ''Dat doet je nog eens extra beseffen hoe waardevol het is dat we hier in een democratie leven'', zei hij.

Volgens Rutte gaat het ook echt ergens over woensdag, omdat gemeenten er belangrijke (zorg)taken bij krijgen. Gemeenten zijn ook belangrijk om bij het economisch herstel koers te houden, ook omdat ze in belangrijke mate het investeringsklimaat in hun eigen omgeving bepalen, aldus de premier.

Campagne

Alle partijen trekken de komende dagen het land nog in om campagne te voeren in de hoop stemmen te trekken. Peilingen voorspellen woensdag een uitzonderlijk lage opkomst bij de verkiezingen. Maar Rutte wil zich daar niet bij neerleggen en hoopt en verwacht dat de opkomst, mede door al die campagneactiviteiten, ''hoger zal zijn dan de peilingen nu doen bevroeden''.

Alles over de gemeenteraadsverkiezingen

Bepaal uw politieke voorkeur met onze stemhulp