Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) heeft volgens premier Mark Rutte geen oproep gedaan om woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen niet op de PVV te stemmen.

Dat heeft Rutte vrijdag geschreven in antwoord op schriftelijke vragen van PVV-leider Geert Wilders.

Rutte (VVD) voegt er verder alleen aan toe dat Asscher in een vraaggesprek met de Persdienst letterlijk zegt: ''Dit soort uitspraken kunnen mensen in Den Haag komende woensdag bestrijden door een andere keuze te maken.''

Wilders, die de uitlatingen van Asscher wel opvatte als een stemadvies aan Hagenaren om niet op de PVV te stemmen, had Rutte vrijdag direct om opheldering gevraagd.

Hij wilde weten of Asscher namens het hele kabinet heeft gesproken en of Rutte zo'n stemadvies niet ongepast vindt in campagnetijd. Rutte beperkt zich in zijn antwoord tot de constatering dat Asscher ''niet heeft opgeroepen niet op de PVV te stemmen''.

Geen zin

Rutte reageerde ook op de uitspraken van Wilders van afgelopen woensdag. De PVV-leider had gezegd dat Den Haag ''een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen'' moet worden.

"Een hele groep mensen over één kam scheren en mensen wegzetten, heeft geen zin en leidt niet tot het oplossen van de problemen die er zijn onder bijvoorbeeld Marokkanen en Antillianen",  zegt Rutte. 

Bekijk de beelden:

Terecht

Asscher wees er na de ministerraad op dat mensen die hier hun best doen en belasting betalen, niet uit een stad verjaagd mogen worden omdat ze lid zijn van een groep. Aangifte is echter niet nodig, zei hij verder: woensdag kan iedereen die het er niet mee eens is dat laten merken. Dat is een effectief middel, vindt Asscher.

Asscher vindt het 'terecht' dat Fouad Sidali, lid van het landelijk partijbestuur van de PvdA, zijn gewraakte tweet inmiddels heeft ingetrokken.

Die luidde: ''Hitler is onder ons. In de gedaante van Geert Wilders. Hitler vond ook dat er minder Joden moesten zijn. Opdat we nooit zullen vergeten.” Wat Hitler gedaan heeft, is volgens Asscher gelukkig een unicum. Maar de tweet geeft wel aan wat voor emoties een dergelijke kwestie oproept.

Timmermans

PvdA-minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken noemde de uitspraken van Wilders vrijdag verwerpelijk en zei dat de PVV-leider zich daarmee compleet buiten de werkelijkheid van Nederland bevindt.

Daarop zei Wilders in een reactie: ''Ach de PvdA, die schiet altijd in een foute reflex als het gaat om Marokkanen, die echt zwaar oververtegenwoordigd zijn in misdaad en uitkeringen. De PvdA-werkelijkheid is een bizarre berberwerkelijkheid geworden helaas, veel meer Nederlanders zijn het met mij eens denk ik zo''.

De PVV doet woensdag alleen in Den Haag en Almere mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Racist

''Niemand wilde het geloven, maar nu is het wel duidelijk geworden: Geert Wilders is een racist." Zo reageerde Mohammed Rabbae van het Landelijk Beraad Marokkanen op recente uitspraken van de PVV-leider.

''Eerst zei Wilders nog dat hij alleen kritiek had op de islam en niet op moslims. Velen trapten daarin, maar hij heeft nu zijn ware aard laten zien. Wie dat niet wil zien, is dom of heeft een eigen agenda tegen moslims in het algemeen en Marokkanen in het bijzonder", aldus Rabbae. Of zijn organisatie aangifte gaat doen tegen Wilders, kon hij nog niet zeggen.

Alles over de gemeenteraadsverkiezingen

Bepaal uw politieke voorkeur met onze stemhulp