Voor de gemeenteraadsverkiezingen woensdag komt er geen helderheid over wie er stemvolmachten heeft geronseld in Roermond en over de mate waarin dit is gebeurd. 

Dat zei burgemeester Peter Cammaert (CDA) van Roermond vrijdag. ''Het gaat om meerdere meldingen en de politie moet die onderzoeken'', zei Cammaert.

Wel verwacht de burgemeester dat de politie nog voor woensdag actie onderneemt. Ook lichtte hij toe om wat voor meldingen het gaat. ''Men heeft mensen gezien die grotere aantallen stempassen hebben'', zei hij.

''Ook zijn er meldingen over mensen die langs de deuren zijn gegaan voor stempassen. Ook mensen bij wie is aangebeld en om een stempas is gevraagd, hebben zich gemeld.''

Cammaert riep kiezers en politici op nu ''geen Baantjer te gaan spelen''. ''Laat het onderzoek aan politie en justitie over, maak er geen politiek van'', zei hij. ''Maak de campagne op inhoud, zonder elkaar zwart te maken. Laat strafrechtelijke aangelegenheden aan de rechter, houdt die buiten de politiek bij de verkiezingen.’’

Hij ging niet in op allerlei geruchten. Ook kon hij niet zeggen van welke partij of partijen de vermeende ronselaars zijn. ''Dat weet ik niet, ik ken de achtergrond van deze mensen niet’’, hield hij zich op de vlakte.

Alles over de aanstaande verkiezingen