Fouad Sidali, lid van het landelijk partijbestuur van de PvdA, heeft een beledigende tweet aan het adres van PVV-leider Geert Wilders vrijdagochtend ingetrokken. 

In de tweet schreef hij donderdag: ''Hitler is onder ons. In de gedaante van Geert Wilders. Hitler vond ook dat er minder Joden moesten zijn. Opdat we nooit zullen vergeten."

Vrijdagochtend twitterde Sidali: ''De vergelijking die ik maakte, is ongepast en had ik niet mogen maken. Men moet wel beseffen welke emoties de uitspraken van Wilders oproepen."

Hij verwijst daarmee naar ophef die woensdag ontstond na een opmerking van Wilders, dat Den Haag ''een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen'' moet worden.

Dat leverde hem veel geschokte reacties op, onder andere van PvdA-voorzitter Hans Spekman. Die zei dat hij van zo'n uitspraak ''moet braken".

Samsom

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom vindt het goed dat Sidali de uitspraak terugneemt. "Sidali neemt terecht emotionele uitspraak over Wilders terug. Wilders houdt vast aan zijn haatdragende uitspraak over Marokkanen. Zegt alles", reageert Samsom via Twitter.

Wilders noemt het terugtrekken van de tweet verstandig. "Vertrek naar Marokko zou nog verstandiger zijn", aldus de PVV-leider op Twitter.

Verwerpelijk

PvdA-minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft hard uitgehaald naar Wilders. Volgens Timmermans zijn de uitspraken van Wilders over Marokkanen ''verwerpelijk''.

Wilders bevindt zich volgens de minister ''compleet buiten de werkelijkheid'' van Nederland. ''Marokkaanse Nederlanders horen bij Nederland, blijven in Nederland, dragen bij aan de opbouw van de Nederlandse samenleving. Marokkaanse Nederlanders hebben ook problemen in de samenleving, die problemen moet je oplossen."

"Door te roepen dat mensen maar weg moeten, wat een compleet irrealistische voorstelling van zaken is, zet je mensen tegen elkaar op. Waar Nederland behoefte aan heeft, is dat we samen de schouders eronder zetten, niet dat we bevolkingsgroepen tegen elkaar op gaan zetten'', zei Timmermans voorafgaande aan de ministerraad.

Bekijk de reactie van Timmermans: