Leefbaar Rotterdam is in de ogen van PvdA-lijsttrekker in Rotterdam Hamit Karakus goed vergelijkbaar met de PVV.

Dat zegt Karakus tegen NU.nl in een duointerview met Leefbaar-lijsttrekker Joost Eerdmans.

"De verpakking is mooi, maar de inhoud stinkt nog steeds", stelt hij. Volgens hem bestaat de helft van de Leefbaar-stemmers uit PVV-aanhangers, maar durft Eerdmans hier niet voor uit te komen.

De lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam benadrukt dat zijn partij niet hetzelfde is als de partij van Geert Wilders.

"Wilders ziet het wantrouwen, dat zien wij ook. Maar wij zijn niet gelijk aan de PVV", aldus Eerdmans. "Een islamsticker op de deur of een koranverbod. Daar zijn wij niet voor."

'De weg kwijt'

De strijd om de macht in Rotterdam gaat sinds de opkomst van Pim Fortuyn tussen PvdA en Leefbaar Rotterdam. De laatste twee verkiezingen won de PvdA, maar dit jaar lijkt Leefbaar de grootste te worden.

Eerdmans verwijt de PvdA'er op zijn beurt "helemaal de weg kwijt te zijn". "Alle seinen staan op rood. De woonlasten zijn gestegen, het aantal mensen in de bijstand is toegenomen, reserves zijn geplunderd en de werkloosheid is de hoogste van de vier grote steden", stelt hij.

Ook heeft de PvdA in zijn ogen "oogkleppen" op als het gaat om de problemen met de instroom van Oost-Europeanen. Eerdmans wil een quotum instellen om de instroom te kunnen beperken.

Karakus stelt dat hij niet met Eerdmans in een college wil zitten als Leefbaar 'mensen uitsluit', zoals de Oost-Europeanen.

Lees hier het duointerview 

Alles over de gemeenteraadsverkiezingen | Bepaal uw politieke voorkeur met onze stemhulp