Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) heeft zich in zijn rol als officier van justitie in 2000 niet schuldig gemaakt aan witwassen van het criminele vermogen van Cees H.

Dat schrijft minister Ivo Opstelten (Justitie) donderdag aan de Tweede Kamer.

Afgelopen week onthulde Nieuwsuur dat het Openbaar Ministerie (OM) in 2000 een zaak rond Cees H. schikte, door hem 750.000 gulden te laten betalen. 

Zijn vermogen van tussen de 5 en 6 miljoen, waarop beslag was gelegd door het OM, werd vrijgegeven. Volgens Opstelten ging het echter om een bedrag van 2 miljoen. 

Experts noemden het in Nieuwsuur bizar dat de Belastingdienst niet over de zaak werd geïnformeerd.

Niet strafbaar

Volgens Opstelten is de belastingheffing over dit bedrag een verantwoordelijkheid van H. zelf. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vindt dit een curieuze stelling, omdat geheimhouding onderdeel was van de deal tussen Teeven en H.. 

Opstelten stelt verder dat witwassen ten tijde van deze zaak niet als zodanig strafbaar was. Het gaat dan namelijk om het verbergen of verwerven van uit een misdrijf verkregen "voorwerpen". 

"Zelfs indien het betreffende wetsartikel destijds had gegolden, gaat het in deze zaak niet om het verhullen van geld en evenmin staat in rechte vast dat het geld uit misdrijf afkomstig was", aldus Opstelten.

Toestemming

Volgens Opstelten heeft het college van procureurs-generaal "uiteraard" over de zogeheten ontnemingsbeschikking overlegd en besloten de toenmalige minister niet te informeren. Hiermee zou binnen de toen geldende wet- en regelgeving zijn gehandeld.

Bij de Kamer heerst echter de vraag of Teeven het college wel echt om toestemming heeft gevraagd of dat zij voor een voldongen feit werden gesteld, zo bleek donderdagmiddag tijdens het debat over de kwestie.

Volgens Opstelten was het college al in februari akkoord, vier maanden voor H. de schikking ondertekende. Op 17 augustus is de schikking door officier van justitie Teeven getekend.

Richtlijn

Ook vroegen diverse partijen zich af waarom een richtlijn niet is opgevolgd dat de Belastingdienst moet worden geïnformeerd. Volgens de minister bestaat deze richtlijn "om te voorkomen dat de veroordeelde belastingplichtige [...] achteraf alsnog wordt geconfronteerd met een belastingheffing" over het schikkingsbedrag.

Deze richtlijn geldt volgens Opstelten echter niet om de Belastingdienst in algemene zin over de zaak te informeren, het OM is hiertoe niet wettelijk verplicht.

Diverse partijen vinden het onacceptabel dat Teeven willens en wetens de Belastingdienst onwetend heeft gelaten en dat de Staat daardoor miljoenen aan belastinginkomsten is misgelopen.

Volgens Opstelten was dit destijds een afweging van het Openbaar Ministerie en is er tegenwoordig sprake van een integrale aanpak, waarbij ook de Belastingdienst wordt betrokken.

Drugscrimineel

Cees H. werkte in de jaren tachtig en negentig als drugscrimineel en werkte daarbij nauw samen met Johan V, alias De Hakkelaar. H. wist een fortuin op te bouwen, maar werd uiteindelijk veroordeeld en moest een groot deel van zijn vermogen inleveren. In latere procedures werden deze bedragen beperkt.

Wiebes

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) stelde dat helemaal niet zeker is of H. wel in Nederland belastingplichtig is. Ook is het volgens hem nog maar de vraag of het daadwerkelijk zwart, crimineel geld betrof.