Het kabinet stelt zich te afwachtend en halfhartig op in het conflict over Oekraïne, zo vindt GroenLinks. "Het is typische Nederlandse dubbelhartigheid."

Dit stelt GroenLinks-leider Bram van Ojik donderdag tegenover NU.nl.

Volgens Van Ojik komt het vooral door de economische banden met Rusland, dat Nederland en Europa tot nu toe niet stevig genoeg tegen de Russische president Vladimir Poetin optreden.

"Ik geloof dat de hele politiek van de-escalatie er alleen maar toe leidt dat Poetin lachend denkt: 'Ik kan in het buitenland blijkbaar m'n gang gaan zoals ik dat in het binnenland ook al kan'. Hij wordt op geen enkele wijze in zijn doen en laten beperkt", aldus Van Ojik.

Nieuwe stappen

Donderdag wordt in de Tweede Kamer gesproken over de Nederlandse inzet tijdens twee belangrijke vergaderingen van Europese staatshoofden en de ministers van Buitenlandse Zaken volgende week, waar de aanpak tegen Rusland over het conflict in de Krim hoog op de agenda zal staan.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft al laten weten dat hij verwacht dat de Europese Unie dan zal besluiten nieuwe stappen tegen Rusland te nemen.

Oorlogsschepen

GroenLinks vreest echter dat deze stappen niet effectief genoeg zullen zijn. De partij maakt zich er samen met het CDA vooral druk om dat momenteel de voorbereidingen worden getroffen om twee Franse oorlogsschepen aan de Russische marine te verkopen.

"Deze schepen zullen rechtstreeks naar de Krim gaan", aldus Van Ojik. Dit terwijl er Europese regels zijn die stellen dat je niet mag leveren aan spanningsgebieden. "Timmermans zegt dan: het is al besloten", aldus Van Ojik. "Maar begin nou gewoon eens met je eigen regels serieus te nemen."

Tegoeden

GroenLinks pleit er daarnaast voor om de tegoeden van Poetin en de kring van mensen om hem heen zo snel mogelijk te bevriezen, zoals onlangs bij de tegoeden van de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en zeventien anderen om hem heen ook gebeurde.

"Als je sancties wil invoeren die echt pijn doen, zal je daarmee moeten beginnen." Van Ojik vindt dat Nederland met twee maten meet, omdat wegens het gunstige belastingklimaat mogelijk veel Russisch geld in Nederland gevestigd is. "Aan de ene kant zeggen we: die man is een dictator. Aan de andere kant: breng je geld maar naar Nederland."

Energie

"Dat geld is gestolen van de Oekraïense of Russische bevolking. Daar horen wij niet aan te verdienen", aldus van Ojik. Maar omdat de Europese Unie zo afhankelijk is van Russische energie en gas, wordt het belemmert om tegen Poetin te zeggen 'tot hier en niet verder', aldus Van Ojik.

Op de lange termijn moet de EU er dan ook voor zorgen dat deze afhankelijkheid minder sterk wordt, vindt GroenLinks. "Maar op de korte termijn kun je ook de handelsstromen al goed onderzoeken en kijken of er iets bij zit waarin we nu al stappen terug of on hold kunnen zetten. We importeren voor 20 miljard uit Rusland. Dat moet toch mogelijk zijn."

Achter de schermen

Het kabinet stelt in een reactie tijdens het debat donderdag dat er achter de schermen hard gewerkt wordt aan maatregelen tegen Rusland. "Maar die zullen we niet in de openbaarheid kenbaar maken nu, omdat er anders binnen Rusland al geanticipeerd kan worden op deze maatregelen", zo stelde Timmermans.  Bij het bevriezen van tegoeden bijvoorbeeld zouden Russische vermogenden het geld al preventief weg kunnen halen. 

Premier Rutte onderkende dat de energieonafhankelijkheid van Rusland 'een belangrijk vraagstuk is'. "We werken aan plannen om Europa minder afhankelijk te maken", aldus Rutte. 

Achtergrond: De Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne