De PvdA en het CDA botsen hard over de accijnsverhoging die het kabinet heeft ingevoerd op lpg en diesel.

Het CDA loopt daar al weken tegen te hoop, maar volgens de PvdA hebben de christendemocraten boter op het hoofd omdat zij de afgelopen tien jaar tijdens regeringsdeelname ook voortdurend accijnzen hebben verhoogd.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer bracht zijn CDA-collega Pieter Omtzigt de door het CDA gesteunde accijnsverhogingen in herinnering. Zo werden de accijnzen op bier en drank in 2009 door het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie met 30 procent verhoogd.

In totaal zijn de accijnzen onder het CDA met 2 miljard euro verhoogd, zei Nijboer. ''Wat zijn de harde woorden van de heer Omtzigt nu eigenlijk waard?''

Over de grens

Omtzigt verweet Nijboer dat het kabinet van VVD en PvdA de accijnzen drie keer zo hard verhoogt als in de afgelopen tien jaar het gemiddelde was. Dat leidt er toe dat mensen over de grens gaan tanken en daar ook meteen hun boodschappen doen.

Dat leidt tot faillissementen en werkloosheid in de grensstreek en bovendien zijn de inkomsten voor de schatkist veel lager dan geraamd, aldus Omtzigt. Hij verweet de PvdA blind te zijn voor die 'grenseffecten'. De PvdA speelt volgens hem een spelletje en bedrijft struisvogelpolitiek.

De PvdA kreeg bijval van de PVV. Omtzigt presenteert zich als de kampioen in de strijd tegen de accijns- en btw-verhoging, maar ook zijn partij wilde in het verkiezingsprogramma de accijnzen verhogen, zei PVV-Kamerlid Tony van Dijck. ''Hoe geloofwaardig bent u'', vroeg hij Omtzigt.

Mei

De coalitiepartijen VVD en PvdA blijven wachten op de cijfers over brandstofaccijnzen waar het kabinet medio mei mee komt. "Ik wil feiten en een goede analyse, daar heeft de Nederlandse burger recht op", zei VVD-Kamerlid Helma Nepperus.

Ook Nijboer wil wachten op een 'gedegen analyse'. Het kabinet zegt dat pas half mei iets zinnigs is te zeggen over de gevolgen van de accijnsverhoging voor de schatkist, en wil dan pas kijken of de accijnzen weer omlaag moeten. De oppositie vindt dat veel te lang duren.

Evaluatie

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) stelt dat het gaat om 'een van de snelste fiscale evaluaties ooit'. Na drie maanden gaat Financiën de cijfers interpreteren, en dan zijn er in de tweede helft van mei 'ordentelijke getallen' beschikbaar.

Wiebes heeft op 20 of 21 maart wel een cijfer over de maand januari. Die cijfers zijn volgens staatssecretaris Eric Wiebes echter ''betekenisloos en misleidend'' en hij wilde ze niet geven aan de Tweede Kamer.

Wiebes noemde die cijfers over de maand januari onbetrouwbaar en onbruikbaar en stelde dat ze niet kunnen leiden tot een oordeel over de vermeende grenseffecten van de verhoging op accijnzen.

Wiebes beloofde uiteindelijk op aandringen van de oppositie om te bekijken wanneer hij de cijfers precies heeft en of hij ze toch naar de Kamer kan sturen.

Hoogste accijns op benzine in Nederland | 'Accijnsverhoging nekslag voor grenspomp'