Ook in Roermond worden mogelijk stemmen geronseld door politieke partijen. Eerder deze week waren er al berichten over ronselpraktijken in Heusden en Soest.

Burgemeester Peter Cammaert (CDA) schrijft in een brief aan de lijsttrekkers en fractievoorzitters van de partijen dat hem daarover van "verschillende kanten" berichten bereiken.

De burgemeester waarschuwt dat hij aangifte doet als hij opnieuw berichten ontvangt over kiezers die worden benaderd om hun stempas af te geven als ze zelf niet van plan zijn te gaan stemmen.

Cammaert schrijft niet welke partijen hij verdenkt van het ronselen van voorkeursstemmen.

Ruisen

''Ik heb nog geen concrete aanwijzingen dat iemand in overtreding is'', lichtte Cammaert desgevraagd toe. ''Maar ik hoor van alles ruisen. Mensen vertellen dingen van horen zeggen. Ik ga geen heksenjacht houden. Maar zodra ik iemand tegenkom die ronselt, doe ik aangifte.''

Welke en hoeveel partijen verdacht worden van ronselen weet Cammaert niet. ''Mensen vertellen dingen op straat, ik weet niet van welke partij ze zijn.''

Cammaert zegt vooral een signaal te hebben afgegeven. ''Mij bereiken veel vragen over wat wel en niet mag. Ik heb duidelijkheid willen scheppen. Je mag geen mensen benaderen, en hen niet aanspreken om een volmacht. ''

Heusden

De burgemeester van de Brabantse gemeente Heusden deed aangifte tegen de partij die zich daaraan schuldig heeft gemaakt. Welke partij dat is, is niet bekend.

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar het ronselen van stemmen in Soest. PvdA-lijsttrekker Osman Suna zou bij een moskee hebben geprobeerd stembiljetten en kopieën van identiteitsbewijzen te krijgen van mensen die zelf niet gaan stemmen op 19 maart. Suna heeft zich na alle ophef teruggetrokken als lijsttrekker.

Alles over de gemeenteraadsverkiezingen

Bepaal uw politieke voorkeur met onze stemhulp