Minister Frans Timmermans vindt het nog te vroeg om een wapenembargo tegen Rusland in te stellen.

Hij vindt het van groot belang dat de EU-afspraken hierover ''strikt'' worden nagekomen, zei hij woensdag in de Tweede Kamer. Hij vindt het belangrijk de Europese eenheid te bewaren.

Een deel van de Kamer, waaronder GroenLinks en CDA, wil snel de wapenexport naar Rusland bevriezen. Vooral de mogelijke leverantie van oorlogsschepen door Frankrijk aan de Russische marine steekt de partijen.

''Waarom zet Nederland zo de rem op sancties?'', vroeg Pieter Omtzigt van het CDA.

Timmermans verwacht na het ''nepreferendum'' op de Krim zondag dat de Europese Unie volgende week nieuwe stappen tegen Rusland neemt. Het gaat dan om bevriezen van tegoeden, het instellen van reisbeperkingen en het afzeggen van de top tussen de EU en Rusland. Als eerste stap is het overleg over visumliberalisatie en een handelsakkoord gestopt.

Gaat de escalatie verder, dan zal de EU als derde trap handelssancties en een wapenembargo instellen. En hoe deze stap zal worden ingericht, zal bepalen ''of we eensgezind kunnen blijven'' binnen de EU, aldus Timmermans. Daarom wil hij hier niet op vooruitlopen.

Oplossen

Maar het elkaar ''om de oren slaan met sancties'' lost het conflict niet op, benadrukte hij. Het is volgens hem belangrijk dat de Russen niet het gevoel krijgen dat de Oekraïne van ze is afgepakt.

Er moet gekeken worden hoe Oekraïne met zowel de EU als Rusland een strategische relatie kan opbouwen en weer ''een brug'' tussen het Westen en Oosten kan vormen. ''Maar het duurt nog heel lang voor we daar zijn.''

Achtergrond: De Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne