GroenLinks gaat de komende tijd opnieuw proberen om studenten die op kamers wonen in aanmerking te laten komen voor huurtoeslag.

Dit laat Kamerlid Jesse Klaver weten aan NU.nl. Momenteel krijgen alleen studenten die zelfstandig wonen huurtoeslag.

Dat is woonruimte met een eigen toegangsdeur, woonkamer, keuken en toilet. Studentenkamers in een studentenhuis vallen daar niet onder.

Daardoor bouwen studentenhuisvesters steeds meer zelfstandige eenheden, wat duurder is dan het bouwen van studentenhuizen.

Pervers

Klaver noemt het huidige systeem "pervers". De partij wijst erop dat studenten een basisbeurs van 270 euro per maand ontvangen, terwijl de huur van een kamer gemiddeld 340 euro is. In Amsterdam is de gemiddelde huurprijs voor een kamer zelfs bijna 493 euro.

"Huurtoeslag is er voor mensen die een tegemoetkoming nodig hebben in de kosten van hun woning. Veel studenten zijn nu meer kwijt aan hun kamer dan dat ze aan studiefinanciering krijgen."

GroenLinks wijst op een onderzoek uit 2009 van Rigo, waaruit blijkt dat het uitbreiden van huurtoeslag naar studentenkamers 1 tot 2 miljoen euro per jaar kost. Bovendien kost de bouw van woningen met studentenkamers minder dan die van studio's. Het onderzoeksbureau zocht dat uit in opdracht van de gemeente Amsterdam.

Wetsvoorstel

In 2004 maakte de partij al eens een initiatiefwetvoorstel voor het plan, dat haalde het toen net niet. Sindsdien hebben ook andere partijen, zoals de PvdA en het CDA in 2009, het idee ondersteund.

Tot nu toe is er alleen nog nooit een meerderheid geweest voor het plan. GroenLinks denkt dat de tijd daar nu weer rijp voor is.