Burgemeester Jan Hamming van de Brabantse gemeente Heusden gaat aangifte doen van het ronselen van stemmen, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. 

De gemeente heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Hamming doet aangifte bij de politie, omdat er diverse signalen zijn dat er stemmen worden geronseld voor de gemeenteraadsverkiezingen.

"Over wie of welke partij dat doet, doen we geen uitspraken", zei een woordvoerder woensdag desgevraagd. Het ronselen van stemmen is strafbaar.

De burgemeester heeft deelnemende politieke partijen geïnformeerd en opgeroepen zich hier niet schuldig aan te maken. Tijdens de verkiezingen wordt extra scherp gecontroleerd op ronselpraktijken.

Democratisch proces

Hamming roept ook kiezers op om niet mee te werken aan het ronselen van stemmen. Hij verzoekt burgers die worden benaderd om hun stem, zich te melden bij de gemeente. 

"Gemeenteraadsverkiezingen maken een essentieel onderdeel uit van het democratisch proces in ons land", zegt Hamming in een verklaring.

"Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor een eerlijk verloop van dit democratisch proces. Om die reden heb ik deze stappen ondernomen en doe ik deze oproep."

Alles over de gemeenteraadsverkiezingen