De huidige VVD-plannen om kansarme bewoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten uit ons land te weren, deugen volgens coalitiepartner PvdA niet. 

De PvdA vindt ook dat het voor niemand goed is als mensen uit die groep hier naartoe verhuizen, maar maatregelen om dat te voorkomen moeten wel kloppen.

De VVD-plannen zouden fundamenteel moeten worden aangepast, wil de PvdA er alsnog mee instemmen. Ook veel andere partijen hebben stevige kritiek.

André Bosman, Tweede Kamerlid voor de VVD, ontwierp de zogenaamde Bosmanwet: Antillianen die langer dan zes maanden in Nederland willen komen wonen, moeten werk hebben, voldoende inkomen, in Nederland tot een opleiding zijn toegelaten of hier familie hebben.

Afkomst

In het wetsvoorstel worden mensen verschillend behandeld op grond van hun afkomst en dat kan niet, aldus onder anderen Roelof van Laar van de PvdA woensdag tijdens de behandeling. Hij vindt dat er moet worden gekeken naar opleiding en / of strafblad.

Bosman kiest er volgens Van Laar nu voor om alle Antillianen te belemmeren in hun vestiging in Nederland. Daarmee reikt het voorstel ook veel verder dan de doelstelling van de wet, namelijk het voorkomen dat kansarme en criminele Antilliaanse Nederlanders naar Nederland komen en hier nog verder wegzakken.

Beschamend

D66 vindt de Bosmanwet een "prullenbakinitiatief" en GroenLinks vreest voor een "beschamend unicum". De ChristenUnie ziet tal van bezwaren, de SP is zeer kritisch.

Het CDA wil ook aanpassingen, maar vindt het hoog tijd dat er wat gebeurt: ''Nu de pan is opgezet, moet er iets uitkomen''. De PVV staat positief tegenover de Bosmanwet: het beleid mag nog wel wat strenger.

Volgens Bosman stellen de eilanden ook eisen aan Nederlanders die zich in de West willen vestigen. Verder zijn de eisen voor de nieuwkomers van de eilanden volgens hem gelijk aan die voor Unieburgers uit andere EU-lidstaten. Dat is naar zijn mening niet oneerlijk, omdat Aruba, Curaçao en Sint Maarten aparte landen binnen ons Koninkrijk zijn.

Bosman antwoordt in een later stadium op de reacties van zijn collega's.