Het CDA wil opheldering van staatssecretaris Eric Wiebes over de deal die staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) in 2000 heeft gesloten met een crimineel. Teeven was toen officier van justitie.

Bij de deal betaalde Cees H. de staat 750.000 gulden, maar hielp de overheid hem volgens hoogleraren belastingrecht dinsdagavond in Nieuwsuur om vijf miljoen gulden wit te wassen. De Belastingdienst zou daar volledig buiten zijn gehouden.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil nu van Wiebes weten wanneer de Belastingdienst weet kreeg van de overeenkomst tussen Teeven en Cees H, hoe de dienst daarop reageerde en of de afspraak legaal was.

Omtzigt twitterde woensdag: ''Als veroordeelde misdadigers in Italië hun geld via de overheid, buiten de belastingdienst om, wit gewassen hadden, had NL oordeel klaar.''

Opstelten

Ook regeringspartij de VVD wil meer duidelijkheid over de kwestie. Kamerlid Ard van der Steur wil een brief van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie over de schikking die Teeven in 2000 trof.

Opstelten reageerde dinsdagavond al op de uitzending van Nieuwsuur. Hij meldde dat toenmalig minister Benk Korthals in 1999 op de hoogte was van de onderhandelingen met Cees H. Korthals schreef dat de Kamer al in april 2002.

De uiteindelijke schikking ''was in lijn met de toen geldende wet- en regelgeving'', aldus Opstelten. Het Openbaar Ministerie hoefde in die tijd een dergelijke deal niet voor te leggen aan de minister. Tegenwoordig moet dat wel met grote schikkingen.