De SP is er aan toe om in de vier grote steden (G4) te gaan regeren. Dat zegt SP-leider Emile Roemer woensdag in een interview met NU.nl.

"We hebben het in andere steden laten zien: Hengelo, Heerlen, Groningen, Arnhem. Nu zijn we er aan toe om in de vier grote steden te regeren", aldus Roemer in het vraaggesprek.

Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In de peilingen ligt de SP er relatief goed voor, ook omdat de uitslag in 2010 teleurstellend was.

Verder verwijt Roemer in het interview PvdA-leider Diederik Samsom nu een andere koers te varen dan voor de verkiezingen van 2012. Zo noemde Samsom onlangs in Buitenhof de SP één van de twee 'extremen' in de Tweede Kamer.

"Dat zegt alles over zijn geloofwaardigheid. Mensen moeten kijken wat er na de verkiezingen met hun stem is gebeurd", aldus Roemer.

Verder zegt Roemer dat het hem heeft verbaasd dat de vakbonden hebben ingestemd met sommige plannen uit het sociaal akkoord, zoals de beperking van de WW en de herkeuring van de jonggehandicapten.

Tot de laatste snik

In het vraaggesprek stelt hij verder dat het feit dat de demonstraties tegen het kabinetsbeleid niet zo massaal zijn als in de jaren tachtig, niet betekent dat de boosheid beperkt is.

"Mensen zien het ene ontslag naar het andere in de zorg, ze zien mensen vereenzamen omdat ze niet naar een verzorgingshuis mogen en er wordt bezuinigd op de dagbesteding", stelt hij. 

"Het zorgt voor een enorme knauw aan de kwaliteit van de samenleving. Ik zal me tot de laatste snik met hand en tand blijven verzetten. Zo ga je niet met de 2,5 miljoen gepensioneerden om."

Volgens hem laten mensen hun boosheid op andere manier blijken, bijvoorbeeld via sociale media.

Lees hier het interview

Alles over de gemeenteraadsverkiezingen

Bepaal uw politieke voorkeur met onze stemhulp