Ondanks de aantrekkende economie blijft SP-leider Emile Roemer strijdbaar in zijn strijd tegen het in zijn ogen asociale bezuinigingsbeleid. "Ik zal me tot de laatste snik met hand en tand blijven verzetten."

Meneer Roemer, vorige week was er goed nieuws: de economie trekt aan. Reden voor feest?

"Bij wie?"

Volgens u zou Nederland kapot worden bezuinigd, maar de berichten zijn nu vooral positief. Heeft u het verkeerd gezien?

"Dat we meeprofiteren van de aantrekkende wereldeconomie is logisch, wat je hier ook doet, welk beleid je ook voert."

Dus het maakt voor de mensen in het land niet uit of hier Roemers beleid of Ruttes beleid wordt uitgevoerd?

"Je kan wel achterblijven ten opzichte van de rest, dat is wat nu gebeurt. En die forse bezuinigingen van de afgelopen jaren hebben de bestedingen op slot gezet."

Maar met uw beleid worden er extra schulden gemaakt, waarbij het onzeker is of ze terugverdiend worden.

"De feiten wijzen vooralsnog in mijn voordeel."

Hoe had het land er dan bij gelegen als u premier was geweest?

"Wij zouden minder aan de koopkracht morrelen, zodat de bestedingen nu hoger zouden liggen. Dan had het mkb minder klappen gehad. We hadden meer werkgelegenheid gecreëerd en niet de zorg en de sociale zekerheid zo verschrikkelijk op de schop genomen."

Het kabinet neemt toch juist maatregelen om te zorgen voor een gezonde arbeidsmarkt?

"Pardon?"

Ik noem de maatregelen uit het sociaal akkoord: minder flexcontracten, geen torenhoge ontslagvergoedingen meer.

"Luister even, de werkloosheid loopt alleen maar op. De koopkracht verbetert nog nauwelijks, het sociaal minimum daalt alleen maar verder. Het is flauwekul."

De plannen worden gesteund door de vakbonden.

"Voor een deel. Maar het zegt niks over het aantal banen. Het mooie van het sociaal akkoord was dat werkgevers en werknemers op een aantal terreinen rust probeerden te creëren." 

"Het ging helemaal fout toen de regering zich ermee ging bemoeien. Die wilden ineens weer 6 miljard bezuinigen."

Maar de vakbonden hebben dat uiteindelijk gesteund.

"Ook niet waar. FNV-voorman Ton Heerts heeft gezegd: voor de inhoud van het akkoord wil ik staan, maar de bezuinigingen ben ik tegen. Dat was economisch onverstandig, dat zei Bernard Wientjes (VNO-NCW) ook."

Ze hebben niet hun handtekening eronder vandaan gehaald.

"Nee, maar het sociaal akkoord was het deel dat ze hadden afgesproken."

U zegt net dat het fout ging toen het kabinet zich ermee ging bemoeien. Maar ook alle maatregelen uit het sociaal akkoord heeft u afgeschoten.

"Een aantal dingen in het akkoord was prima. Doorgeslagen flexibilisering aanpakken vind ik een hele goeie zaak."

"Maar daar staat tegenover: het verkorten van de WW. Dat is het domste wat je kan doen, zeker in tijden van oplopende werkloosheid." 

"En Samsom krabbelt terug op het beperken van flexcontracten. Als dat niet werkt gaan we het weer terugdraaien, zei hij laatst. Dan denk ik: dat mag hij wel wat harder verdedigen."

Als het zo erg is moet het u toch verbazen dat de vakbonden er in mee gaan.

"Op onderdelen verbaas ik me daarover ja. Over het verlagen van het sociaal minimum. Waar het gaat om de herkeuring van de jonggehandicapten. Dat ze akkoord zijn gegaan met het beperken van de WW vind ik onbegrijpelijk."

Samsom zegt: voor die jonggehandicapten zijn er met de werkgevers afspraken gemaakt om te zorgen voor banen. Wees blij!

"Dit zijn mooie praatjes, waarbij de werkelijkheid radicaal anders is."

Is er een schisma ontstaan tussen de PvdA en SP?

"Ik sta voor mijn ideeën."

In Buitenhof noemde Samsom u één van de "extremen" in de Tweede Kamer. In 2012 noemde hij de SP nog een partij die dicht bij hem staat.

"Dat zegt alles over zijn geloofwaardigheid. Mensen moeten kijken wat er na de verkiezingen met hun stem is gebeurd."

In de jaren tachtig stond honderdduizenden mensen te demonstreren op het Malieveld, op het Plein, op de Dam tegen het kabinetsbeleid. Die mensen zie ik nu niet zo massaal. Is Nederland veranderd of is het minder erg dan het lijkt?

"Loop eens een dag met me mee. Als je de verhalen hoort denk ik dat je zo'n vraag nooit meer stelt." 

"Bij een voedselbank moeten ondernemers met schaamrood op de kaken naar binnen. Bijna 400.000 kinderen leven onder de armoedegrens."

Hoe verklaart u het dan?

"Nederland is wel veranderd. Er is sprake van individualisering. Het massaal op een plein gaan staan is minder geworden. En mensen laten hun protest op een andere manier horen, via sociale media."

"Maar de boosheid is niet minder. Mensen zien het ene ontslag naar het andere in de zorg, ze zien mensen vereenzamen omdat ze niet naar een verzorgingshuis mogen en er wordt bezuinigd op de dagbesteding." 

"Het zorgt voor een enorme knauw aan de kwaliteit van de samenleving. Ik zal me tot de laatste snik met hand en tand blijven verzetten. Zo ga je niet met de 2,5 miljoen gepensioneerden om."

U zegt: ik ga me tot de laatste snik verzetten tegen de bezuinigingen op de verzorgingshuizen. Betekent dat ook dat u sowieso voorlopig aanblijft als SP-leider?

"Ja natuurlijk, we staan er hartstikke goed voor."

Na uw succesvolle entree in 2010 waren de provinciale statenverkiezingen in 2011 en de Kamerverkiezingen van 2012 een teleurstelling. Ik neem aan dat u wel toe bent aan een goede uitslag.

"Nederland is toe aan een groot succes voor de SP. Het ellebogenwerk van de andere partijen is ons vreemd en dat siert onze partij. Met dit soort vragen heb ik dus niks." 

"Als er morgen iemand opstaat die het honderd keer beter kan dan moet die het vooral gaan doen en ga ik hem helpen."

Wilt u na de gemeenteraadsverkiezingen in meer steden gaan besturen?

"Dat zou heel mooi zijn, met name in de grote steden."

Welke grote steden?

"De vier grote steden. We hebben het in andere steden laten zien: Hengelo, Heerlen, Groningen, Arnhem. Nu zijn we er aan toe om in de vier grote steden te regeren."