Het CDA is de voornaamste partner van lokale partijen in de gemeenteraad. Lokale partijen werken vaker samen met de vierde partij van de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 dan VVD of PvdA.

Dat blijkt uit een onderzoek van NU.nl met gegevens van Overheid In Nederland.

In de 233 gemeenten waar lokale partijen in het college van burgemeester en wethouders (B en W) zitten, zijn 693 functies beschikbaar om samen te werken. Daarvan wordt een derde ingevuld door het CDA.

Dat is meer dan mag worden verwacht, aangezien het CDA in de verkiezingen van 2010 de derde landelijke partij was met 14,8 procent van de stemmen. Dat is 19,4 procent als lokale partijen niet worden meegerekend, die veruit de meeste stemmen kregen.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van de Kiesraad en Overheid in Nederland. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Vergeleken met colleges van B en W waar lokale partijen niet in deelnemen, springen de drie grote landelijke partijen CDA, VVD en PvdA er bovenuit. CDA is echter de partij waarbij het verschil tussen wel of geen lokale partij het grootste is. Het CDA en lokale partijen zoeken elkaar bovengemiddeld vaak op voor een coalitie.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van de Kiesraad en Overheid in Nederland. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Samenwerking

Volgens hoogleraar bestuurskunde Arno Korsten zijn de lokale partijen het beste te typeren als middenpartijen. "Ze zijn niet extreem in hun standpunten", zegt Korsten. "Wat dat betreft is CDA een natuurlijke samenwerkingspartner."

"GroenLinks en PvdA zijn vaak te idealistisch, VVD iets te rechts. Dan kom je al snel uit op het CDA of andere lokale partijen."

Stoeptegelpolitiek

De lokale partijen zijn volgens Korsten politiek kleurloos, omdat ze zich voornamelijk op de lokale problemen richten. "Landelijke partijen zijn wat meer geneigd hun landelijke programma lokaal te maken."

"Lokale partijen hebben natuurlijk veel kennis van wat er binnen een gemeente gebeurt. Dat wordt ook wel 'stoeptegelpolitiek' genoemd." Korsten vindt dat echter een betiteling die de lokale partijen tekort doet.

Deze partijen halen hun kandidaten van binnen de gemeente, voegt de hoogleraar toe. "De lijsttrekker van zo'n partij is bijvoorbeeld ook de voorzitter van een voetbalclub. In gemeenten waar veel voorkeursstemmen worden uitgebracht, is dat een voordeel."

Alles over de gemeenteraadsverkiezingen

Bepaal uw politieke voorkeur met onze stemhulp