De huidige staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven heeft in 2000 als officier van justitie een deal gesloten met drugshandelaar Cees H., die volgens hoogleraren belastingrecht neerkomt op een witwasoperatie. 

Dat meldt het tv-programma Nieuwsuur dinsdagavond.

Nieuwsuur heeft de hand weten te leggen op de overeenkomst. In het stuk werd onder meer afgesproken dat de Belastingdienst niet zou worden ingelicht.

Teeven zelf zegt dat hij zich geen zorgen maakt. ''Ik was toen officier van justitie'', zei hij dinsdagavond tegen de NOS. ''Ik maak me totaal geen zorgen, er zijn geen regels overtreden.'' Hij zegt dat de ophef wat laat komt, omdat er 14 jaar geleden ook al Kamervragen over zijn gesteld. ''Toen was er niets aan de hand en dat is nu nog steeds zo.''

Hakkelaar

Cees H. was in de jaren tachtig en negentig een van de naaste medewerkers van Johan V., alias de Hakkelaar. H. werd voor zijn aandeel in diens internationaal opererende organisatie veroordeeld tot een celstraf en tot betaling van een megabedrag aan met de drugshandel verdiend fortuin. In daaropvolgende procedures brokkelde dat af tot enkele tonnen.

H. moest volgens de deal 750.000 gulden aan de Staat betalen. Uit de rest van de deal blijkt dat justitie tussen de 5 en 6 miljoen via een eigen rekening en vervolgens via die van een vriend van H. overmaakt aan H. Hij had dat geld op bankrekeningen in Luxemburg geparkeerd. Op die rekeningen had het Openbaar Ministerie beslag laten leggen.

In deze deal wordt strikte geheimhouding afgesproken, ook ten aanzien van de Belastingdienst. Met de deal was H. van zijn ontnemingszaak af. De top van het Openbaar Ministerie is pas ruim na ondertekening van het contract over de afspraken ingelicht.

'Bizar'

In een reactie aan Nieuwsuur wijst minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) erop dat de OM-top met de deal heeft ingestemd. De overeenkomst was volgens Opstelten in lijn met toen geldende wet- en regelgeving.

Wat de tegenprestatie van H. is geweest, blijkt niet uit de deal. Een van de mogelijkheden is dat H. uit de school is geklapt over andere criminelen, maar dat ontkent zijn advocaat, Jan-Hein Kuijpers.

De clausule over het ontwetend laten van de Belastingdienst had nooit opgenomen mogen worden, oordeelt emeritus hoogleraar belastingrecht Jaap Zwemmer. ''Bizar'' en ''in strijd met alle regels van de rechtsstaat'', concludeert Zwemmer in Nieuwsuur.