Nederland moet een verdrag met Marokko opzeggen om zo de export van kinderbijslag en andere uitkeringen aan banden te kunnen leggen. Daarvoor pleit VVD-Kamerlid Anoushka Schut.

"Drie jaar lang zijn we nu al aan het onderhandelen met Marokko, om het verdrag aan te passen, om de uitkeringen te kunnen verlagen, maar dat wil Marokko helemaal niet", stelt het Kamerlid dinsdagavond tegenover EenVandaag.

"Dan zit er maar één ding op, en dat is het verdrag per direct opzeggen."

Het geduld bij de liberalen is op. "Hoe lang moeten we nog naar de pijnen van Marokko dansen?", stelt Schut, die spreekt van 'disrespect' van Marokko tegenover Nederland.

Asscher

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zegt in een reactie dat het nu niet in het belang van Nederland is om het verdrag op te zeggen. ''Dan kunnen we niet meer controleren op fraude met uitkeringen in Marokko.''

Het zogeheten Sociale Zekerheidsverdrag met Marokko regelt dat Nederlandse uitkeringen als de kinderbijslag, het kindgebonden budget en de uitkering volgens de Nabestaandenwet in Marokko kunnen worden ontvangen. Het kabinet wil dergelijke uitkeringen verlagen omdat het leven in Marokko goedkoper is dan in Nederland. De rechter stak daar een stokje voor.

In beroep

Asscher is tegen die uitspraak in beroep gegaan. Hij wijst erop dat de uitspraak daarover in mei is.

Het helpt volgens hem niet om vlak daarvoor het verdrag op te zeggen. ''We zijn nu opnieuw in gesprek met Marokko over het stopzetten van de kinderbijslag. Mocht dat tot niets leiden, dan overweeg ik alsnog het verdrag op te zeggen. Opzeggen moet de laatste stap zijn. Je kunt een verdrag maar één keer opzeggen.''