Osman Suna trekt zich terug als lijsttrekker van de PvdA in Soest. Hij heeft dinsdagmiddag besloten dat hij ,,niet langer met volle overtuiging kan functioneren als lijsttrekker namens de PvdA Soest''.

Suna nam dat besluit omdat hij de indruk heeft gewekt dat hij stemmen heeft geronseld onder moslims in zijn gemeente.

Burgemeester Rob Metz van Soest lichtte dinsdag het Openbaar Ministerie in over mogelijke ronselpraktijken door leden van de plaatselijke PvdA-fractie. Het Openbaar Ministerie moet besluiten of er sprake is of is geweest van strafbare feiten en of er vervolging wordt ingesteld. Suna zegt dat er sprake is van ''beeldvorming'' en dat hij nooit de intentie heeft gehad de Kieswet te overtreden..

Osman Suna en fractielid Adem Baskaya zouden bij de Fatih-moskee in Soest moslims die niet willen stemmen, hebben aangespoord hun stembiljetten in te leveren. Er zou vervolgens een stem mee uitgebracht worden op de PvdA. Maandagavond waren beelden van de praktijken bij Pownews op televisie te zien.

Burgemeester

Burgemeester Metz overlegde dinsdag met de secretaris-directeur van de landelijke Kiesraad over de kwestie en schakelde daarna het OM in. ''Ik neem deze gebeurtenis zeer hoog op'', zei Metz in een verklaring.

Ook de webmaster van de PvdA Soest zou geronseld hebben. Partijleider Diederik Samson sprak daar al zijn afkeuring over uit. Ronselen is verboden en strafbaar. Dinsdag noemde de PvdA-leider het op Radio 1 in het programma 'Ditisdedag' terecht dat Suna is opgestapt nu deze verdenking boven zijn hoofd hangt.

Suna legt zijn raadslidmaatschap neer totdat het OM een beslissing heeft genomen. ''Ik hoop dat er snel een onderzoek plaatsvindt. Ik zie de resultaten van dat onderzoek vol vertrouwen tegemoet.''

Alles over de gemeenteraadsverkiezingen