Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) ''droomt'' ervan om de lasten op arbeid te verlagen. Dat kan op veel manieren, maar welke verstandig is, daar denkt het kabinet nog over na.

Wiebes zei dat dinsdag in het vragenuurtje in de Kamer in antwoord op vragen van D66-leider Alexander Pechtold.

Aanleiding voor de vragen waren opmerkingen van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën over het verlagen van de belasting op arbeid, afgelopen zondag tijdens een politiek café in Doetinchem.

Pechtold wilde van Wiebes weten of Dijsselbloem een luchtballon had opgelaten. Volgens Wiebes is daar geen sprake van. Nadenken, zelfs filosoferen over de mogelijkheden om de lasten te verlagen is een ''heilige plicht'', aldus Wiebes.

Sparen

Het verhogen van de belasting op spaargeld en vermogen, ook door Dijsselbloem als optie genoemd, is volgens Pechtold onverstandig. Dat ontmoedigt het sparen en zet de multinationals aan om hun geld in het buitenland te stallen.

Wiebes benadrukte dat dit niet het moment is om het belastingstelsel drastisch te hervormen, maar dat het wel tijd is om er voor de langere termijn over na te denken.

Een commissie onder leiding van de huidige financiële topman van ABN Amro, Kees van Dijkhuizen, deed daar vorig jaar voorstellen over. Het kabinet zal daar voor de zomer officieel op reageren, zei Wiebes.

Accijns

Het kabinet heeft nog steeds geen cijfers over de gevolgen van de accijnsverhoging voor de grensstreek en de schatkist. Maar zouden er nu al cijfers zijn, dan zijn die ''betekenisloos en misleidend'', omdat de effecten pas na minimaal 3 maanden objectief en duidelijk zijn.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zei dat dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Hij moest reageren op uitlatingen van minister Jeroen Dijsselbloem, die de cijfers die de Bovag eerder publiceerde zwaar overdreven had genoemd.

Wiebes nam die kwalificatie niet over maar zei wel dat hij zich net als de minister niet kan voorstellen dat er nu buiten de grensstreek al 20 procent minder lpg wordt getankt.