PVV-Kamerlid Roland van Vliet heeft vorig jaar oktober aan VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra gevraagd of hij kon overstappen naar de VVD. 

Bronnen op het Binnenhof bevestigen berichtgeving daarover in NRC Handelsblad.

Het gesprek had plaats op 30 oktober. Zijlstra heeft het verzoek van Van Vliet niet ingewilligd.

Zowel Zijlstra als Van Vliet bevestigen dat ze op 30 oktober met elkaar hebben gesproken. Over de aard van dat gesprek doen beide politici geen mededelingen.  

In een reactie op de berichtgeving van dinsdag zegt Van Vliet dat hij niet van plan is zijn partij te verlaten. ''Ik was PVV'er, ik ben PVV'er en ik blijf PVV'er'', zegt hij. 

Zijlstra zelf zegt dat hij een vertrouwelijk gesprek had met Van Vliet. De inhoud ''blijft tussen hem en mij''. Zijlstra kan zich '' voorstellen dat iedereen nieuwsgierig'' is naar het gesprek. VVD is ''in algemene zin'' tegen overstappen van Kamerleden van andere partijen naar de VVD, zei hij. De partij zou er moeite mee hebben zoiets uit te leggen aan de eigen kiezers.

'Bashen'

PVV-leider Geert Wilders spreekt in een reactie van ''PVV bashen''. ''Het is weer verkiezingstijd.'' Volgens hem blijft Van Vliet bij de PVV.

Volgens geruchten zou overigens ook PVV-Kamerlid Dion Graus de fractie willen verlaten. Hij zou belangstelling hebben voor 50PLUS. Graus spreekt dit tegen.