Het Europees Parlement bindt de strijd aan tegen witwaspraktijken en belastingontduiking. 

Het EU-parlement wil dat openbaar wordt wie er precies achter een bedrijf, fonds of stichting schuilgaat. Belastingontduikers, drugshandelaren, vervalsers en andere criminelen kunnen zich zo niet meer verstoppen.

Een grote meerderheid van de afgevaardigden in Straatsburg stemde dinsdag voor het invoeren in alle EU-landen van openbare registers met de namen van daadwerkelijke eigenaren.

Het betreft de eerste lezing van het voorstel. Dat betekent dat hierna de Europese minsters zich nog over het voorstel gaan buigen, waarna het voorstel weer wordt teruggestuurd naar het Europees Parlement. Rond die tijd zullen de Europese verkiezingen waarschijnlijk al hebben plaatsgevonden en is de samenstelling van het Europees Parlement dus anders.

Schimmig

Hoewel banken verplicht worden om klantonderzoek te doen, is niet altijd duidelijk wie uiteindelijk belanghebbende is. Veel klanten van banken zijn namelijk bedrijven of organisaties. Volgens schattingen van de VN maken witwaspraktijken tussen 2 en 5 procent uit van de totale omvang van de wereldeconomie (1600 miljard dollar in 2009).

''Door een register blijven geheime bedrijfsconstructies niet langer geheim. Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen het gebruik van schimmige bedrijfsstructuren'', aldus GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini in een verklaring.