De PvdA is niet van plan om opnieuw met de VVD te onderhandelen om het wetsvoorstel strafbaarstelling illegaliteit van tafel te halen.

Dat zegt PvdA-Kamerlid Martijn van Dam dinsdag naar aanleiding van uitlatingen van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in een interview met NU.nl.

Het strafbaar maken van illegaliteit is met name voor coalitiepartner PvdA een gevoelige concessie.

PvdA-leider Diederik Samsom trotseerde vorig jaar een opstand in zijn partij om het compromis te verdedigen. De PvdA had in ruil daarvoor een kinderpardon gekregen.

'Niet gratis'

Zijlstra zei dinsdag in een interview met NU.nl dat er alsnog over het wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) te praten valt, maar voegde toe dat dit niet gratis zal zijn.

"Als de PvdA het asielbeleid wil aanpassen, de strafbaarstelling illegaliteit, dan valt er over te praten, maar dat is niet gratis. Wij doen niet aan cadeautjes", aldus Zijlstra.

Van Dam zegt dat de PvdA "staat voor haar afspraken", waarbij voor de partij de nadruk ligt op het humaner maken van het beleid.

Naar de prijs die de VVD wil vragen voor het aanpassen van de voornemens is hij niet nieuwsgierig. Wel constateert hij dat het enthousiasme bij de VVD voor het plan kennelijk ook wegebt.

Idealen

PvdA-lid Sander Terphuis, die vorig jaar de opstand tegen de strafbaarstelling illegaliteit leidde, betreurt het besluit van de PvdA om niet terug te gaan naar de onderhandelingstafel.

"Op die manier zullen wij er nooit achter kunnen komen wat nou de eis van de VVD is voor een eventuele ruil. En het is uiteindelijk aan de leden van de PvdA om een afweging te maken of die ruil mag doorgaan; mede in het licht van idealen en beginselen."

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob, die de strafbaarstelling van illegaliteit als heikel punt heeft bestempeld voor toekomstige onderhandelingen met kabinet: "Het is een duidelijke handreiking van de VVD aan de PvdA. Onbegrijpelijk dat PvdA die hand nog niet gepakt heeft. Het  is nu echt aan de PvdA."

Vragenuurtje

GroenLinks-leider Bram van Ojik en PVV-leider Geert Wilders zijn niet blij met de stelling van de VVD-fractievoorzitter.

Wilders reageert verbolgen: "Het laten varen van de strafbaarstelling van illegaliteit is volkomen onverantwoord nu de terugkeer van illegalen naar de landen van herkomst onder Teeven al met tientallen procenten is afgenomen."

Bovendien lukt het volgens hem niet om voor gemeentelijke opvang te zorgen. De PVV wil dinsdag bij het wekelijkse vragenuurtje opheldering van Teeven.

'Koehandel'

Van Ojik vindt het kwalijk dat Zijlstra 'koehandel' drijft op dit onderwerp.

"Het valt me ontzettend tegen van Zijlstra. Je gaat geen politieke koehandel drijven met de meest kwetsbare mensen in de samenleving", aldus Van Ojik.

"Zij hebben recht op duidelijkheid. Laat de coalitie en gedogers nu een knoop doorhakken."