GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman wil dat er een commissie voor inlichtingendiensten in de Tweede Kamer komt met uitgebreidere bevoegdheden, zoals in Duitsland en Groot-Brittannië.

Er kan best meer openheid worden gegeven dan nu, vindt ze. ''We willen dat preciezer gekeken wordt wat nu per se geheim moet zijn en blijven. Nu lijkt het er toch op dat er te veel geheim blijft 'omdat dat moet' , zonder dat we ons afvragen of dat wel nodig is. Adagium moet zijn 'openbaar, tenzij'.''

Voortman reageerde op een bericht in De Telegraaf dat de commissie-Stiekem, waarin fractievoorzitters worden bijgepraat over het inlichtingenwerk maar dat dan voor zichzelf moeten houden, van het kabinet zou moeten blijven zoals die is.

Volgens de krant zouden gespecialiseerde Kamerleden wel 'extra ondersteuning met informatie' kunnen krijgen, maar is onduidelijk hoe. ''Maar niet het kabinet, maar de Kamer gaat over Kamercommissies'', benadrukt Voortman.

Briefing

De Tweede Kamer krijgt dinsdag achter gesloten deuren een briefing over de gegevensverwerking door de inlichtingendiensten AIVD en MIVD.

Intussen is ook nog de kabinetsreactie aanstaande over de bevindingen van de commissie-Dessens, die vindt dat de diensten meer armslag moeten krijgen. Nu mogen ze alleen gesprekken en internetverkeer onderscheppen dat via de satelliet en de korte golf gaat, maar veel internetverkeer gaat tegenwoordig via glasvezelkabels.

De reactie wordt aan het einde van de middag verwacht, door middel van een brief aan de Tweede Kamer.