Er zou met oud en nieuw alleen nog vuurwerk afgestoken moeten worden tussen 23.00 uur oudjaarsavond en 1.00 uur nieuwjaarsochtend , om de schade en overlast te verminderen.

Dat stellen de burgemeesters van de vier grote steden voor. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vinden dat het momenteel niet haalbaar is om het afsteken van vuurwerk door burgers te verbieden en te vervangen door een centrale vuurwerkshow van de gemeente. ''Die traditie is te diep geworteld in de Nederlandse samenleving.''

De burgemeesters hebben hun plannen voor de jaarwisseling duidelijk gemaakt in een brief aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu.

Het doel is om oudjaarsdag ''een normale dag'' te laten worden, ''waarop iemand gewoon zijn werk kan doen, zijn hond kan uitlaten en niet bang hoeft te zijn om boodschappen te doen''. Het idee van één centrale vuurwerkshow wint overigens wel terrein, menen de bestuurders.

Ook moet de periode dat er vuurwerk mag worden verkocht korter worden. ''Afhankelijk van wanneer het weekeinde valt, start de verkoop dan op 30 december om 12.00 uur'', aldus de burgemeesters. Hierdoor zouden minder mensen in de verleiding moeten komen om te vroeg vuurwerk af te steken.

Moeilijk

Het zal wel moeilijk worden om ervoor te zorgen dat mensen zich aan deze regels gaan houden, beseffen de burgemeesters. Daarom moeten politie, justitie, gemeenten en andere instanties er bovenop zitten, onder meer om tegen te gaan dat mensen niet meer illegaal vuurwerk gaan kopen.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren volgt de zaak met grote belangstelling: ''Wij zeggen al langer: gemeenten moeten meer bevoegdheden krijgen om te zorgen voor een veilige en prettige jaarwisseling. Ik kan me goed voorstellen dat het beperken van de tijden dat vuurwerk mag worden afgestoken in de grote steden bijdraagt aan een prettiger en mooier feest."