VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra ziet niets in het voorstel van PvdA-leider Diederik Samsom en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) om de lasten op arbeid te verlagen.

Dat zegt hij dinsdag in een interview met NU.nl.

De PvdA kwam afgelopen week met het plan om de lasten op arbeid te verlagen. In ruil daarvoor zouden de lasten op vermogen omhoog moeten. Ook kunnen de lasten op milieuvervuiling omhoog.

"Met alle respect, dat is geen lastenverlichting, maar een lastenverschuiving. Immers, dan worden de lasten elders verhoogd", aldus Zijlstra.

Uitdeelcircus

De VVD-fractievoorzitter stelt dat zijn partij nu niet zal meedoen aan het verlagen van de lasten, zoals diverse andere partijen willen nu de economie aantrekt.

"Dat andere partijen toevallig twee weken voor de verkiezingen van alles gaan roepen: ze doen hun best maar. We zijn net door een storm gevaren, ik ga die storm niet weer in varen. Ik ga niet meedoen aan het uitdeelcircus dat nu gaande is", stelt hij.

"De VVD wil de boel op orde brengen, zodat er daadwerkelijk lasten verlicht kunnen worden."

Belastingen

Zijlstra ziet zelf een belastingsysteem voor zich waarbij niet meer met toeslagen gewerkt wordt, maar er "gedifferentieerd" wordt op basis van inkomen.

"Je kan beter een laag belastingtarief instellen, zodat de mensen die in die groep vallen de belasting niet meer terugkrijgen via een toeslag."

Half april gaat het kabinet wel nog reageren op het rapport van de commissie-Dijkhuizen. Deze commissie heeft plannen voor een eenvoudiger belastingsysteem voorgesteld, waaronder ideeën voor de hervorming van het toeslagensysteem.

Profiteren

In het interview zegt hij ook te verwachten dat de VVD bij volgende verkiezingen zal profiteren van de aantrekkende economie.

Daarna is het wat Zijlstra betreft niet de insteek dat de PvdA weer coalitiepartner wordt van de VVD. In de vorige coalitie tussen VVD, CDA en PVV stelde toenmalig fractievoorzitter Stef Blok wel in ieder geval acht jaar te willen regeren.

"Mijn insteek is dat je bij elke verkiezingen zelf moet proberen zaken voor elkaar te krijgen en de partner is vers twee."

Illegaliteit

Wel zegt hij dat hij er voor open staat om met de PvdA te praten over de strafbaarstelling illegaliteit, een lastig punt voor de sociaaldemocraten. 

"Als de PvdA het asielbeleid wil aanpassen, de strafbaarstelling illegaliteit, dan valt er over te praten, maar dat is niet gratis. Wij doen niet aan cadeautjes", aldus Zijlstra.

Lees hier het interview