PvdA-leider Diederik Samsom wil ook bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen weer lijsttrekker worden.

Hij zei dat maandag in het tv-programma Eén op één.

Hij voegde er aan toe dat in de PvdA de leden uiteindelijk bepalen wie de lijst bij de verkiezingen aanvoert. ''Zoals ik er nu in sta wil ik weer lijsttrekker worden. Mijn werk is nog lang niet af.''

Samsom verwacht niet dat de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week in de grote steden wordt verslagen. Maar als dat gebeurt, heeft dat geen invloed op zijn partijleiderschap, zei hij.

Volgens peilingen dreigt de PvdA in onder meer Amsterdam, Den Haag en Rotterdam klappen te krijgen, maar Samsoms ervaringen bij het campagnevoeren op straat zijn positiever. Wel maakt hij zich zorgen over een lage opkomst.

'Wilde ideeën'

Samsom zei verder dat hij geen referendum wil over de euro, zoals voormalig PvdA-leider Wouter Bos heeft gesuggereerd. De Tweede Kamer werkt aan een wet die referenda mogelijk moet maken.

Als die er - na grondwetswijziging - doorkomt, geldt hij ook voor Europese verdragen. Dus over verdragen over de euro, mochten die er ooit komen, is dan wel een referendum mogelijk, zei Samsom.

Bos maakte zijn opmerking over het referendum over de euro zondag in een debat in De Balie in Amsterdam. Nu hij uit de politiek is mag hij zich ''wilde ideeën'' veroorloven, zei hij erbij.