De ChristenUnie sluit geen nieuwe akkoorden met kabinet en coalitie als de strafbaarstelling van illegaliteit doorgaat. 

De al gesloten akkoorden zal de partij wel respecteren. ''Wij staan voor onze handtekening'', zei partijleider Arie Slob maandag op Radio 1.

Slob dreigde al eerder dat de ChristenUnie de strafbaarstelling van de illegaliteit niet zal meemaken. De partij zal niet meer met het kabinet samenwerken als het plan doorgaat, kondigde hij aan.

Maandag lichtte hij toe dat dat alleen voor nieuwe akkoorden geldt. Vorige jaar sloot de partij samen met D66 en SGP diverse akkoorden met het kabinet, waardoor deze ook in de Senaat op een meerderheid kunnen rekenen. De regeringspartijen VVD en PvdA hebben daar geen meerderheid.

In het regeerakkoord is afgesproken dat illegaliteit strafbaar wordt. Het wetsvoorstel daarover gaat waarschijnlijk pas na de zomer naar de Kamer. De kwestie is ook binnen de PvdA omstreden.

Overheidsbegroting

De drie bevriende oppositiepartijen gaan binnenkort weer met het kabinet om de tafel zitten om te praten over de overheidsbegroting van volgend jaar. Slob liet bij Radio 1 weten dat hij wel wat voelt voor een suggestie van PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën om op termijn de lasten op arbeid te verlagen en milieuvervuiling zwaarder te belasten.

Slob denkt dat met deze lastenverschuiving in de begroting van volgend jaar al begonnen kan worden. In het verhogen van de lasten op vermogens, wat Dijsselbloem ook opperde, ziet hij niets. Dat zou volgens hem het sparen ontmoedigen.