Het kabinet moet nu eens kiezen voor echte zorg en echte banen. Dat stelt Abvakabo FNV in een reactie op plannen die staatssecretaris Martin van Rijn maandag naar buiten bracht over langdurige zorg.

Volgens de vakbond ''verdoezelt Van Rijn zijn miljardenbezuiniging met politieke vaagtaal''.

''Van Rijn zegt dat door zijn plannen niemand op straat belandt. Maar het tegendeel is waar. Denk alleen al aan al die tienduizenden zorgwerkers die op straat komen te staan.", aldus voorzitter Corrie van Brenk.

Volgens Van Brenk wordt de zorg voor ouderen aan twee kanten weggesneden: 3 miljard euro bezuiniging op de langdurige zorg, terwijl er slechts 250 miljoen bijkomt voor meer wijkverpleegkundigen.

''Deze verpleegkundigen kunnen veel, maar hebben ook maar twee handen en kunnen dus nooit al dat werk opvangen van die tienduizenden mensen die ontslagen worden.''

In het voorstel voor de Wet Langdurige Zorg (WLZ) dat de bewindsman maandag naar de Tweede Kamer stuurde, staat onder meer dat ouderen en gehandicapten recht blijven houden op een plek in een zorginstelling als het thuis niet langer gaat.