Minister van Buitenlandse zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft bloemen gelegd in de Institoetskajastraat in het centrum van Kiev. Daar kwamen op 20 februari tientallen mensen om het leven door sluipschuttervuur. 

Ook bezocht de minister het Onafhankelijkheidsplein, in de volksmond de Maidan genoemd.

Met zijn bezoek eerde hij de slachtoffers die vielen tijdens de opstand tegen de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Timmermans toonde zich aangedaan terwijl hij langs de barricaden liep. Die hebben de betogers nog altijd niet weggehaald, ook al is Janoekovitsj van het toneel verdwenen.

"Toen ik hier een paar maanden geleden was, proefde ik optimisme. Nu voel ik ook verdriet om de vele doden die hier zijn gevallen."

Over de Russische bemoeienis met Oekraïne, vooral de Krim, zei Timmermans op de Maidan dat er geduldig met Moskou zal moeten worden gepraat. "We moeten volhardend zijn, dan zullen de Russen vanzelf naar de onderhandelingstafel komen. Maar met de vuist op tafel slaan heeft geen zin", aldus de minister.

De drie ministers van buitenlandse zaken van de Benelux-landen zijn maandag in Kiev om met de Oekraïense interim-president Oleksandr Toertjsinov, de minister van Buitenlandse Zaken Andriy Desjtsjitsa, leden van het parlement en maatschappelijke organisaties te spreken over de gespannen situatie in het land.

Krim

Nadat Janoekovitsj ruim twee weken geleden het veld ruimde, is de etnisch Russische bevolking op met name de Krim in opstand gekomen tegen de nieuwe machthebbers in Kiev. Ze vrezen dat die een sterk nationalistische agenda wil doorvoeren en bijvoorbeeld het Russisch als officiële taal in Oekraïne willen verbieden.

Rusland steunt de afscheidingsbeweging op de Krim met militairen, ofschoon Moskou dat zelf ontkent. Het schiereiland in de Zwarte Zee is sinds vorige week de facto in Russische handen.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne