Ambtenaren van de Europese Commissie zijn bezig met het verder voorbereiden van sancties tegen Rusland wegens de Russische agressie in het buurland Oekraïne. 

Dat verklaarde een woordvoerster van het dagelijks bestuur van de EU maandag. Maar wanneer de EU besluit tot verdere sancties is nog onduidelijk.

Donderdag besloten de regeringsleiders en staatshoofden van de EU om de druk op Rusland in drie stappen op te voeren om het land te laten inbinden.

De EU besloot per direct het overleg over visumvrij verkeer en over een algemeen (handels-)akkoord op te schorten. Stap twee zouden gerichte maatregelen tegen personen of instellingen zijn die verantwoordelijke zijn voor de agressie. Er wordt dan gedacht aan het bevriezen van tegoeden en reisbeperkingen.

De woordvoerster kon niet zeggen wanneer er een besluit valt over het instellen van deze sancties. Maandag 17 maart komen de ministers van Buitenlandse Zaken naar Brussel. De daaropvolgende donderdag en vrijdag ( 20 en 21 maart) is er weer een top op het hoogste politieke niveau.

''De situatie blijft zorgelijk'', aldus de zegsvrouw van EU-buitenlandchef Catherine Ashton (foto). Er zijn nauwelijks tekenen dat de spanningen afnemen.

Achtergrond: De Krim weer Russisch? l Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne

Alle berichten over Oekraïne